Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe betaalt u tijdens uw volgende buitenlandse vakantie? Vertrek met een gerust hart!

Reis je buiten Europa, breng dan Beobank op de hoogte

Zit u in gedachten alweer op een parelwit strand, omgeven door palmbomen? U bent vast niet de enige. Een voorbereid man of vrouw is er twee waard, en dus zetten we in dit artikel alle goede gewoonten in verband met geld en betalen in het buitenland nog eens op een rijtje. We leggen uit waar u zeker op moet letten.

Contant geld op zak en af en toe langs de geldautomaat?

Met veel cash rondlopen is nooit een goed idee, want dan stijgt het risico op verlies, diefstal of agressie. Hou enkele euro’s op zak voor kleine betalingen en haal af en toe een beperkt bedrag af aan een geldautomaat. In de eurozone neemt u kosteloos geld op met uw Maestro-kaart, in andere landen betaalt u wel kosten: 3,35 euro plus 2% van het opgenomen bedrag. Let op: de eurozone bestrijkt niet heel Europa. U haalt bijvoorbeeld gratis geld af in het noorden van Italië, maar als u de Zwitserse grens oversteekt, betaalt u kosten.

Ook met uw kredietkaart geld afhalen in het buitenland is perfect mogelijk*. De kosten hangen af van uw contract. Is het ouder dan 1 september 2011? Dan betaalt u 4,96 euro per afhaling. Hebt u een recenter contract? Dan lopen de kosten op tot 2,50% van het afgehaalde bedrag, met een minimum van 5 euro en een maximum van 15 euro per afhaling. Interessant om te weten: u betaalt geen kosten wanneer u geld afhaalt en uw kredietkaart een creditsaldo vertoont dat minstens gelijk is aan het afgehaalde bedrag. Reist u naar een land buiten de eurozone? Dan betaalt u aan de automaat ook kosten voor de omzetting naar vreemde valuta (wisselkosten).

Hou uw bank- en kredietkaart binnen handbereik

Vaak cash betalen is niet interessant, want u hebt op uw paradijselijk eiland of in de bergen wel wat beters te doen dan naar een bankautomaat te lopen. Uw kaart(en) gebruiken is veel eenvoudiger. Zo goed als alle winkels in Europa aanvaarden uw Beobank-debetkaart. U hoeft er dus alleen maar voor te zorgen dat er genoeg geld op uw rekening staat. Buiten de eurozone betaalt u per aankoop 0,60 euro aan kosten, plus 2% van het bedrag van de transactie (maximaal 9,99 euro in totaal).

Ook een kredietkaart is handig om op zak te hebben en soms zelfs noodzakelijk. Een Visa of Mastercard wordt wereldwijd** aanvaard en ze biedt u veel voordelen. U gebruikt ze bijvoorbeeld als waarborg wanneer u een auto huurt of bij aankomst in het hotel. Controleer vóór u vertrekt zeker of uw kaart nog lang genoeg geldig is en laat het ons even weten als u buiten Europa reist. Hou ook rekening met de kosten die u per transactie betaalt: 2,10% van het bedrag buiten de eurozone. Bovendien betaalt u buiten de eurozone ook wisselkosten bij elke uitgave met uw kredietkaart.

Voortaan wordt een sms verstuurd naar klanten die een verrichting uitvoeren met hun kredietkaart in een lidstaat van de EER die geen deel uitmaakt van de eurozone. Voor elke verrichting ontvangt u een sms waarin u wordt geïnformeerd over de valutawisselkost die zal worden toegepast. De valutawisselkost komt overeen met de kost die aangerekend wordt voor verrichtingen in een andere valuta dan de euro. Ze wordt uitgedrukt in een percentage en wordt toegepast op het bedrag van de transactie op het moment van de omzetting naar euro. Meer informatie over deze nieuwe verordening vindt u in onze FAQ.

Hoe veilig is dit allemaal?

Als u in het buitenland op vakantie gaat, verlaat u soms ook uw comfortzone. Voelt u zich een beetje ongemakkelijk als u bedragen in een andere munt betaalt met uw debet- of kredietkaart, zeker als u de plaatselijke taal niet beheerst? Bedenk dan dat enkele veiligheidsmaatregelen uw kaarten beschermen. Per debetkaart kunt u niet meer dan 600 euro per dag opnemen en 1.250 euro per week (een week is een periode van 7 opeenvolgende dagen vanaf de eerste geldopname, dus van maandag tot maandag, van dinsdag tot dinsdag, enz.). Bij alle kredietkaarten bedraagt de limiet 1000 euro per dag in België (maar 600 euro bij de Young Mastercard) en 1000 euro per dag in het buitenland. De Visa Gold, Elite Travel Mastercard, Neckermann Mastercard en de 2 Flying Blue-kaarten vormen hierop een uitzondering: bij afhaling in het buitenland bedraagt de limiet 1.100 euro per dag.

Doet u een aankoop in een winkel? Met uw debetkaart kunt u dan maximaal 2.500 euro uitgeven. Bij een kredietkaart hangt het maximumbedrag af van de voorwaarden van uw kredietopening. Wenst u meer gemoedsrust? Activeer dan de gratis service Beobank Alert voor uw kredietkaarten. Bij elke aankoop van meer dan 150 euro ontvangt u een melding via sms of e-mail! En last but not least: hou altijd het nummer van Card Stop (078/170 170) bij de hand. Hebt u uw kaart verloren of is ze gestolen? Blokkeer ze dan onmiddellijk!

Nog geen Beobank kredietkaart?

Ontdek onze 4 universums kredietkaarten

Meer info

*Kredietopening van onbepaalde duur, onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier en mits wederzijds akkoord. 

**Behalve in Iran, Soedan, Zuid-Soedan, Syrië en Noord-Korea.

Beobank Tarieven

Let op, geld lenen kost ook geld. 

Hoe kunnen we u helpen?