Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Volatiele markten: zes tips om vandaag beter te beleggen!

Inflatie wakkert volatiliteit op de markt aan

Sterke economische en geopolitieke spanningen hebben een weerslag op de financiële markt. Dankzij de volgende zes stappen belegt u beter tijdens deze sombere periode.

Na twee coronajaren worden de financiële markten sinds dit voorjaar geconfronteerd met nieuwe bronnen van onzekerheid, de boosdoener voor elke belegger. Op economisch vlak herzien de markten hun prioriteiten door de impact van de inflatiegolf die haar hoogste peil in 47 jaar heeft bereikt en door de historische stijging van de rentevoeten. Daarbij heeft de oorlog in Oekraïne, die een groot versterkend effect uitoefent op de energiecrisis, het gespannen geopolitieke klimaat de afgelopen maanden verder verslechterd. Dankzij de volgende zes stappen kan u het hoofd bieden aan deze turbulente periode.

1. Niet panikeren

Angst is een slechte raadgever, maar paniek kan u duur komen te staan op de aandelenmarkt. Uiteraard kunnen de sterke dalingen met meerdere procenten per dag zorgen baren, maar volatiliteit kan twee kanten uit. Historisch gezien worden de slechtste dagen gevolgd door de sterkste stijgingen, zoals we opnieuw zagen in 2020, aan het begin van de pandemie. In maart en april 2020 behoorden drie dagen tot de 20 slechtste en vier tot de 20 beste in de geschiedenis van de Amerikaanse Dow Jones index, die bestaat sinds 1896.

2. Beleggingshorizon

Zoals Benjamin Graham, auteur van The Intelligent Investor en mentor van Warren Buffett, het ooit stelde, zijn financiële markten manisch-depressief, waarbij angst en euforie elkaar afwisselen. Het resultaat zijn grote schommelingen op korte termijn die kunnen resulteren in extreme prestaties voor uw portefeuille. Beleggen doet u dus liever met een langetermijnperspectief.

3. Portefeuilleopvolging

Economische en geopolitieke gebeurtenissen of technologische innovatie kunnen echter gevolgen op lange termijn hebben voor bepaalde landen of sectoren. Dankzij de digitale tools van Beobank en met de hulp van uw beleggingsadviseur kan u uw portefeuille op regelmatige basis opvolgen en ervoor zorgen dat hij relevant blijft in de wereld van vandaag. Aarzel dan ook niet om hiervoor een afspraak te maken met uw Beobank-adviseur.

4. Diversificatie

Meer dan ooit is diversificatie van essentieel belang om de impact van een gebeurtenis op uw vermogen te beperken. Het is raadzaam de looptijd van uw beleggingen te diversifiëren, zodat u niet op het slechtst mogelijke moment een groot deel van uw portefeuille moet herbeleggen. Om dit te realiseren, past Beobank het concept van open architectuur toe en wordt er gewerkt in functie van uw persoonlijk beleggersprofiel. Op die manier wordt op basis van een brede waaier aan beleggingsfondsen de voor u meest optimale portefeuille samengesteld. Het spreiden van uw beleggingen in de tijd is een goede manier om dit risico proberen te beperken; een plan voor periodiek beleggen is daarbij een interessant instrument.

5. Kansen benutten

De volatiliteit van de markten kan een aantal kansen bieden. Het is echter belangrijk om zich niet blindelings op de sterkst dalende beleggingsproducten te storten, want de kans bestaat dat sommige producten zich nooit herstellen. Daarom bieden de analisten van Beobank u elk kwartaal een selectie van veelbelovende fondsen, op basis van strenge kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Niet al deze fondsen zijn echter geschikt voor alle beleggers. Elke belegging moet worden bekeken in het licht van uw beleggersprofiel en beleggingshorizon.

6. Oplossingen op maat zoeken

Misschien zijn dit voor sommigen ontmoedigende vooruitzichten. Als u wilt profiteren van het potentieel van de markten zonder u te moeten bezighouden met de zorgen die het beheer van een gepersonaliseerde portefeuille met zich meebrengt, kan u kiezen voor dakfondsen, die zowel rechtstreeks als via levensverzekeringspolissen beschikbaar zijn, in functie van uw behoeftes. In dat geval vertrouwt u uw beleggingen toe aan professionals die het fonds samenstellen en beheren volgens een bepaalde beleggingsstrategie, die het best bij uw noden en risicoprofiel past.

Meer weten over onze beleggingsaanpak?

Kom gerust langs.

Maak een afspraak

Wij herinneren u eraan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.

Hoe kunnen we u helpen?