Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

7 tips om cashflowproblemen vast te stellen en op te lossen

Zomer, vakantie en cashflowproblemen

Na twee bewogen jaren is het extra belangrijk dat u de financiële situatie van uw bedrijf nauwgezet opvolgt. Hoe kan u problemen zien aankomen en vermijden?

Dankzij een sterke cashflow kan een onderneming financieel vooruitkijken naar de toekomst. Helaas kan zo’n cashflow heel snel verslechteren, vooral in het huidige klimaat en na twee bijzonder turbulente jaren. Met deze zeven tips identificeert u de potentiële risico’s en voorkomt u dat uw bedrijf in de problemen geraakt.

Onevenwicht

  1. De zomerperiode

’s Zomers staat de cashflow van een onderneming onder druk: tegen het einde van het voorjaar kan de uitbetaling van het dubbele vakantiegeld een flinke deuk in de reserves slaan. En als uw klanten sluiten tijdens de vakantie, bestaat het risico dat ze te laat betalen. Als uw eigen bedrijfsactiviteit op een lager pitje draait tijdens deze maanden, kan de cashflow ook afnemen.

  1. Snelle groei

In deze periode van stevig economisch herstel en versnelde digitalisering maken veel bedrijven een snelle groei door. Hoewel dit in principe goed nieuws is, houdt een sterke ontwikkeling van de bedrijfsactiviteit ook enkele financiële risico’s in. Dat geldt vooral als u sneller uw leveranciers moet betalen dan dat uw klanten hun facturen betalen.

  1. Voorraden

Sinds het economisch herstel hebben verschillende tekorten bedrijven ertoe gedwongen meer voorraden aan te leggen. De scherpe stijgingen van de energieprijzen zullen wellicht ook een flinke hap uit de cashflow nemen, waardoor die kan verslechteren.

Cashflow herstellen

  1. Betalingstermijnen

Vanuit operationeel oogpunt kan u ingrijpen om de behoefte aan werkkapitaal van uw onderneming beter op te vangen. De betalingstermijnen voor facturen zijn wat dat betreft de belangrijkste factor. Zo kan u enerzijds uw leveranciers om een langere betalingstermijn vragen om de uitstroom van cashflow uit te stellen. Anderzijds kan u uw klanten verzoeken om sneller te betalen.

  1. Automatisering facturering

Als het onmogelijk is de betalingstermijnen van je klanten te verkorten, kan u overwegen uw facturatie te automatiseren. Daarmee bespaart u tijd en het stelt u in staat ze sneller te verzenden. Zo komt de vervaldag ook sneller dichterbij.

  1. Krediet

Er bestaan flexibile kredietoplossingen die u kunnen helpen om de financiële situatie van uw bedrijf kunt stabiliseren. Door een reserve beschikbaar te houden kan u groei, grotere voorraden of de zomerdip financieren.

  1. Factoring

Concreet bestaat factoring erin dat je jouw klantenvorderingen overdraagt aan een financiële vennootschap die voor de inning zorgt. Zo kan u profiteren van vervroegde betaling en bent u meteen beschermd tegen wanbetaling. Sommige klanten voelen zich echter beledigd als een factoringmaatschappij te agressief is.

Ontdek onze oplossingen

Een Beobank PRO-adviseur helpt u met plezier verder

Laten we praten

Hoe kunnen we u helpen?