Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

U verhuurt aan uw bedrijf: welke huur vraagt u?

Ga ook voor een fiscaalvriendelijke extra vergoeding

Bent u de zaakvoerder van een KMO? Verhuur dan een gedeelte van uw woning aan uw bedrijf! Dat is fiscaal interessant, maar de huur moet redelijk blijven.

De Belgische fiscaliteit is een kluwen, dat weet u. Alleen fiscalisten lijken er hun weg in te vinden. Eén van hun favoriete onderwerpen is de vergoeding van bedrijfsleiders. Dus van u! Bovendien luidt dé hamvraag op dit domein: met welke wettelijke “constructie” betaalt de bedrijfsleider zo weinig mogelijk belastingen? De huur die u opstrijkt van uw bedrijf kan een interessant stuk van de puzzel zijn …

Uw bedrijf als trouwe huurder

Het principe is eenvoudig. U bent de eigenaar van uw privéwoning en op advies van uw boekhouder verhuurt u een gedeelte van uw appartement of huis aan uw eigen KMO. Is dat wettelijk? Absoluut. U hoeft alleen maar aan te tonen dat u thuis werkt voor uw bedrijf. Zelfs af en toe volstaat, bijvoorbeeld voor uw administratie, dus moeilijk is dat niet. Als tegenprestatie ontvangt u huur van uw bedrijf. Maar waarom zo’n omweg?

Uw fiscaal voordeel

Het is allemaal een kwestie van belastingen. De constructie is vrij eenvoudig op te zetten en fiscaal en sociaal doet u een goede zaak. Op uw verloning als bedrijfsleider betaalt u sociale bijdragen en personenbelasting. Plus bedrijfsvoorheffing. De huur die uw bedrijf aan u uitkeert, valt onder een heel ander stelsel. U betaalt hierop alleen de (veel lagere) belasting op onroerend inkomen. Met andere woorden: u kunt veel voordeliger geld uit uw KMO halen. Als u huur ontvangt, mag u zelfs een forfait (40%) voor onkosten inbrengen en uw bedrijf mag het huurgeld aftrekken als beroepskosten.

Gulzigheid wordt bestraft

Klaar om het contract af te sluiten? Dan blijft er nog één belangrijke kwestie over: hoeveel huur vraagt u? Misschien overweegt u om uw verloning flink te verlagen en de fiscaal interessante huur op te drijven? Toch maar niet doen, want de fiscus bestraft zoveel gulzigheid! Als u meer huur vraagt dan een bepaald plafond, dan herkwalificeert de administratie uw huurinkomsten automatisch als beroepsinkomen en … betaalt u meer belastingen. Conclusie: overdrijf niet.

Hoeveel dan wel?

De formule gaat uit van het geïndexeerde kadastraal inkomen (KI). Het toegelaten plafond ligt op 5/3e van dit bedrag. Het gedeelte van de huur boven dit plafond beschouwt de fiscus als verloning (en daar betaalt u sociale bijdragen op)! Stel dat uw KI 1 200 euro bedraagt en dat u jaarlijks 12 000 euro huur wilt ontvangen (dus 1 000 euro per maand). Even rekenen: 1 200 * 4,60 (voor 2020) * 5/3 = 9 200 euro per jaar. U zit dus 2 800 euro (12 000 – 9 200) boven het plafond en dat bedrag bekijkt de fiscus als beroepsinkomen. Ten slotte nog dit: wat als uw partner voor de helft eigenaar van de woning is? Dan deelt u alle bedragen door twee en komt u dus uit op een herkwalificatie van 1 400 euro.

Geen eenvoudige materie dus, zoals zo vaak als het over belastingen gaat. Er zijn ook “trucjes” mogelijk, zoals een forfait van 40% aan aftrekbare kosten. Vraag dus zeker aan uw fiscalist om samen met u de ideale formule te bepalen.

 

Hoe kunnen we u helpen?