Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Keer dividenden uit via de liquidatiereserve en betaal minder belastingen

De liquidatiereserve

Je KMO floreert en daar mag wel een individuele beloning tegenover staan. Denk dan aan de liquidatiereserve: keer dividenden uit met een lagere roerende voorheffing … over vijf jaar!

Als het moment is aangebroken om de vruchten te plukken van alle inspanningen van je bedrijf, is een goed gesprek met je boekhouder aangewezen. Wordt het meer loon? Meer gewone dividenden uitkeren aan het einde van het jaar? Daar hangt een fiscaal prijskaartje aan vast. Maar heeft je boekhouder je ook verteld over de liquidatiereserve? Hiermee haal je cash uit je KMO tegen een lager belastingtarief … als je geduld hebt. Voor alle duidelijkheid: dit is niet dé mirakeloplossing. Wel een extra instrument om je fiscaliteit te optimaliseren. Het ideale scenario bestaat vaak uit een combinatie van allerlei “instrumenten” om rekening te houden met elke situatie.

15% belastingen

De liquidatiereserve werd in 2015 ingevoerd als mechanisme om in een KMO minder belastingen te betalen. Hoe werkt het? Elk jaar boek je de winst van je KMO gedeeltelijk of volledig over naar een “reserve”. Laten we ervan uitgaan dat je dit jaar 10.000 euro overboekt. Op dat bedrag betaal je meteen 10% extra belastingen (bovenop de vennootschapsbelasting), dus 1.000 euro. Maar op het moment dat je uit die aangelegde liquidatiereserve geld uitkeert (in de vorm van dividenden), hoef je nog maar 5% belastingen te betalen (als roerende voorheffing), dus 500 euro … De totale belastingdruk bovenop de vennootschapsbelasting bedraagt dus maar 15%. Maar … er zit een ferme adder onder het gras!

Voor wat, hoort wat …

Om die voordelige belastingvoet te genieten, heb je stalen zenuwen nodig. Want … je moet vijf jaar van de liquidatiereserve afblijven! Pas na die wachtperiode mag je het geld opnemen. Wat gebeurt er als je beslist om toch al eerder dividenden uit te keren? Dan word je “bestraft” en schiet de roerende voorheffing de hoogte in: ze haalt dan 17% tot 20%. Met andere woorden: je verliest de voordelen van het fiscale “cadeau”. De liquidatiereserve is dus weggelegd voor “geduldige” bedrijfsleiders die op een termijn van vijf jaar kunnen plannen! En bij stopzetting van je KMO binnen de wachtperiode betaal je zelfs helemaal geen roerende voorheffing. Is het dan niet eenvoudig om je vennootschap om die reden te liquideren en een nieuwe op te richten, met gelijkaardige activiteiten? Opgelet, de fiscus waakt! En hij zal niet aarzelen om misbruiken te bestraffen.

Wat is de beste keuze?

Heb je er baat bij om gewoon dividenden uit te keren of leg je beter een liquidatiereserve aan? Bij de uitkering van gewone dividenden ontsnap je meestal niet aan een roerende voorheffing van 30% (hoewel er voor bepaalde gevallen lagere percentages gelden). Bij de liquidatiereserve gaat het om “slechts” 15% … maar alleen als je stevig genoeg in je schoenen staat om 5 jaar te wachten (of als je toch al van plan was om je KMO binnen afzienbare tijd definitief stop te zetten). Conclusie? Alles hangt af van je situatie. En zo zijn we weer bij het begin: een goed gesprek met je boekhouder is aangewezen. Wacht daar niet te lang mee, want de fiscale regels evolueren de hele tijd. Profiteer dus eventueel snel van deze buitenkans … vóór die weer verdwijnt!

Samengevat

  • Cash opnemen uit je KMO? Niet zo eenvoudig

  • 15% belastingen dankzij de liquidatiereserve …

  • … op voorwaarde dat je 5 jaar geduld hebt!

  • Beslissen met kennis van zaken

     

Hoe kunnen we u helpen?