Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Money mules: wat houdt deze vorm van fraude in?

Money mules: een inventieve vorm van fraude

Wat zijn money mules? Hoe herken je deze vorm van fraude en hoe wapen je je er het best tegen? En wat als je toch in de val trapt?

Er bestaan verschillende vormen van fraude. Niet alleen worden de fraudeurs de laatste jaren steeds inventiever, de fraudes zijn ook moeilijker te herkennen. Een van die inventieve vormen van fraude draait rond ‘money mules’ of geldezels. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat zijn money mules?

Steeds meer fraudeurs zetten money mules of geldezels in om hen te helpen bij hun frauduleuze praktijken. Bij dit fenomeen ronselen criminelen geldezels om gestolen geld in handen te krijgen. Dat geld hebben ze vaak via phishing verkregen. De geldezels worden zowel on- als offline geronseld en in ruil voor hun rekeningnummer en soms zelfs hun bankkaart krijgen ze een commissie.

De geldezel ontvangt dan geld op zijn of haar bankrekening en dat geld wordt door de criminelen of de geldezel weer overgemaakt naar een andere rekening, vaak in het buitenland. Daar wordt het veelal gebruikt voor misdaden als drugshandel, mensenhandel en terrorisme. Je bent dus een geldezel als je je bankkaart en pincode uitleent aan criminelen die je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Veel mensen worden onbewust het slachtoffer van deze vorm van witwassen.

Criminele organisaties richten zich hiervoor vaak op bepaalde profielen. Denk daarbij aan recent aangekomen immigranten, werklozen, jongeren, mensen in geldproblemen, … Ook de coronacrisis heeft money muling een boost gegeven. Mensen waren meer online (waar het makkelijker is om geldezels te ronselen) en velen raakten ook (een deel van) hun inkomsten kwijt.

Wie wordt er aansprakelijk gesteld?

De echte criminelen zijn natuurlijk de fraudeurs die geldezels ronselen, maar die zijn vaak moeilijk te traceren. Wie wel makkelijk te traceren is, is de geldezel zelf. Die denkt snel en makkelijk een centje bij te verdienen, maar vaak draait het anders uit. Want door zijn bankrekening en -kaart aan criminelen te geven, doet hij (vaak ongewild) mee aan de fraude. Jij bent verantwoordelijk voor wat er op je bankrekening gebeurt en dus zijn geldezels zelf ook medeplichtig aan een strafbaar feit. Op money muling staan bovendien serieuze straffen, gaande van een geldboete tot een celstraf. De geldezel zelf komt ook op interne bancaire lijsten te staan, waardoor het voor hem of haar moeilijker wordt om een bankrekening te openen.

Hoe herken je money muling?

De meeste geldezels worden online geronseld, bijvoorbeeld met berichten op sociale media die je snel geld beloven of vacatures met een hoog loon voor relatief weinig inspanning. Maar ook via datingsites worden mensen soms benaderd met de vraag om transacties uit te voeren. Lijken zulke ‘get rich quick’-advertenties te mooi om waar te zijn? Dan zijn ze dat waarschijnlijk ook.

Hoe kan je jezelf beschermen?

De belangrijkste principes om money muling, maar ook andere vormen van fraude, te voorkomen zijn:

  • Antwoord niet op verdachte mails en klik niet op verdachte links.
  • Geef je bankgegevens aan niemand door.
  • Informeer jezelf over mensen of bedrijven die je benaderen met verdachte voorstellen.
  • Vermoed je dat iemand je bankrekening probeert te misbruiken? Meld dit dan bij je bank én bij de politie.

Trapte je toch in de val? Contacteer dan zo snel mogelijk je bank, laat je kaart blokkeren via Card Stop en ga langs bij de politie.

Phishing, smishing, social engineering, … Lees hier alles over de meest voorkomende vormen van fraude.

Hoe kunnen we u helpen?