Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Ook gewone spaarder kan beleggen

Spreid uw beursrisico’s

Beleggen is geen privilege voor mensen met veel geld die alle dagen de beurs volgen. Met een op maat gemaakt plan kunnen ook spaarders met een beperkt vermogen en weinig tijd dat.

Steeds meer mensen denken er aan om te gaan beleggen. Ze beschouwen het als een mogelijk alternatief voor hun klassieke spaarrekening, die al geruime tijd nog maar 0,11% opbrengt. Ook op termijnrekeningen valt nauwelijks meer te verdienen.

Het ziet er bovendien naar uit dat de rentes nog een behoorlijke tijd laag blijven1. De Europese Centrale Bank gaf al de boodschap dat ze haar rentes niet vlug zal optrekken.

De lage rentevergoedingen hebben intussen wel een onbedoeld effect. Ze compenseren de inflatie niet2. Dat betekent dat de koopkracht van de spaartegoeden afneemt. Wie spaart, zal in de toekomst minder kunnen kopen.

Maar lang niet iedereen voelt zich geroepen om op eigen houtje te beleggen in aandelen of obligaties. Redenen zijn er voldoende: onvoldoende kennis van de financiële markten, niet goed weten wanneer te kopen of te verkopen, niet genoeg tijd om elke dag beurs te volgen, of schrik hebben om zijn of haar geld te verliezen. Beurzen stijgen niet alleen, ze dalen ook geregeld.

Dubbele spreiding

Een passende oplossing hiervoor zijn de beleggingsplannen. Dit zijn formules waarbij u op geregelde tijdstippen een bepaald bedrag belegt via een automatische overschrijving. Bij Beobank kan dat al vanaf 50 euro per maand, zodat heel veel mensen hiervoor in aanmerking komen.

De stortingen worden belegd in fondsen van eersterangsbeheerders die geschikt zijn voor het profiel en individuele verwachtingen van de betrokken spaarder. Bij de keuze ervan wordt rekening gehouden met vragen als ‘Hoe lang kunt u uw geld missen?’ en ‘Hoe gaat u om met eventuele verliezen?’.

U geniet daarbij van een dubbele spreiding. Door te kiezen voor een plan met beleggingsfondsen worden uw investeringen meteen verdeeld over een heel gamma aandelen en/of obligaties. Een tegenvaller met een bepaald aandeel heeft dan niet meteen noodlottige gevolgen. Daarnaast moet u zich geen zorgen maken over het goede moment om te investeren. Door zowel te kopen als de koersen laag staan als op het moment dat ze hoog staan, vlakt u pieken en dalen uit, al belet dat uiteraard niet dat u bij een zware algemene terugval van de financiële markten gevoelige verliezen kunt lijden. Niettemin sluit u emotionele beslissingen – waardoor u zou verkopen als de koersen al sterk zijn gedaald en u pas opnieuw zou instappen als ze al opnieuw zwaar zijn gestegen – uit.

Deze beleggingsformule kan bijgevolg interessant zijn voor startende beleggers. Ze leren hen leven met de schommelingen van de financiële markten. Maar ze biedt ook mogelijkheden aan (groot-)ouders die voor hun kinderen een kapitaaltje willen opbouwen.

Flexibel

Bij het afsluiten van een beleggingsplan volstaat het om een bedrag te kiezen dat u maandelijks wil investeren en te kiezen in welk fonds, dat aansluit bij uw doelstelling, u dat wil doen. Hou daarbij rekening met het feit dat prestaties van het fonds uit het verleden geen enkele garantie geven voor de toekomst.

U behoudt daarbij wel heel wat flexibiliteit. U kunt te allen tijde het bedrag wijzigen, alsook opteren voor een andere fonds. Of gedurende een bepaalde periode uw spaarinspanningen stopzetten, bijvoorbeeld omdat u eventjes andere prioriteiten heeft. Wil u meer weten over de beleggingsplannen van Beobank, vraag dan gerust info in uw kantoor.

 

Bronnen
1https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2021/html/ecb.mp210311~35ba71f535.nl.html
2https://www.inflation.eu/nl/inflatiecijfers/belgie/inflatie-belgie.aspx

Meer weten over onze beleggingsaanpak?

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?