Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Fiscaal voordeel: vergeet uw voorafbetaling van oktober niet

Betaal uw belastingen vooraf om een vermeerdering te vermijden.

Ondertussen bent u het gewoon om voorafbetalingen te doen, want het is een uitstekend middel om uw fiscale lasten te verlichten. Opgelet: 11 oktober is al de volgende vervaldatum.

Veel zelfstandigen en KMO’s maakten een moeilijke periode door en belastingen voorafbetalen was de minste van hun zorgen. Toch blijft dit een uitstekend middel om de fiscale druk te verlichten. Het principe is nog altijd even helder: hoe vroeger u uw belastingen betaalt - op de vier vervaldatums per jaar die de fiscus bepaalt, één per kwartaal - hoe meer voordeel u geniet. Maar misschien hebt u niet genoeg geld op uw rekening staan? Financier dan de voorafbetaling van uw belastingen en hou uw cashflow intact voor uw activiteiten. Een woordje uitleg.

Beter laat dan nooit!

Laten we nog even het principe verduidelijken: door de belastingen die u hoe dan ook verschuldigd bent, vooraf te betalen, eventueel in schijven, vermijdt u een zekere vermeerdering. Wat betekent dit concreet? Als u het spel niet meespeelt, riskeert u een vermeerdering met 2,25% (voor zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepen). En bedrijven? Zij zijn in principe verplicht om vooraf te betalen (behalve KMO’s die jonger zijn dan drie jaar) en de vermeerdering als ze het niet doen, bedraagt 6,75%!

Door elk kwartaal vooraf te betalen, knabbelt u een stukje van de vermeerdering af. Ook dit principe is eenvoudig: hoe eerder u betaalt, hoe meer u dat oplevert. Met andere woorden: u neutraliseert 100% van de vermeerdering als u in het eerste kwartaal al 75% van uw belastingen voorafbetaalt. Bij de tweede vervaldatum is dat 90%, enzovoort. Wacht u tot de laatste vervaldag? Dan moet u meer voorafbetalen!

De volgende vervaldatum? 11 oktober 2021

Uw twee eerste kansen om met een voorafbetaling uw belastingen te drukken, zijn al voorbij. Maar geen paniek! U kunt dat nog twee kwartalen rechtzetten. Dit zijn de vervaldatums met bijbehorende percentages:

  • Vóór 11 oktober: profiteer van een “neutralisatie” met respectievelijk 6% (vennootschappen) en 2% (natuurlijke personen);
  • Vóór 20 december: 4,5% voor rechtspersonen en 1,5% voor natuurlijke personen.

Hoeveel wanneer storten?

Het moeilijkste onderdeel van deze oefening verandert niet: nauwkeurig bepalen hoeveel belastingen u zult moeten betalen. Of anders gezegd: hoeveel zullen uw ontvangsten op een jaar bedragen? Bedrijven hebben er geen baat bij om te hoog te mikken. Ze krijgen geen “fiscaal cadeau” als ze te veel voorafbetalen. Voor natuurlijke personen ligt dit anders: zij genieten een bonificatie (belastingverlaging). Goed om te weten is ook dat de fiscus één enkel bankrekeningnummer gebruikt voor alle belastingbetalers. Alleen uw gestructureerde mededeling is persoonlijk. De stand van uw voorafbetalingen controleren kan op het platform Myminfin.

Geen liquide middelen? Financier uw voorafbetalingen

Beschikt u misschien niet over voldoende cash om voorafbetalingen te doen? Dat is in de huidige moeilijke economische situatie de grootste hinderpaal. Misschien is dat zelfs over enkele maanden nog altijd het geval. Kunt u op de vervaldagen van de fiscus niet voldoende geld vrijmaken? Dat hoeft geen probleem te zijn. Want het is beter om een beroep te doen op financiering dan uw kop in het zand te steken. De huidige lage interest is een extra argument om uw liquide middelen intact te houden en toch een fiscale boete te vermijden. Bovendien vervult de bank alle formaliteiten en betaalt u elke maand hetzelfde bedrag tegen een interessantere interest. En de kers op de taart: de interesten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar als beroepskosten. Nog een laatste tip: neem nu al contact op met uw bank, dan is alles geregeld tegen de volgende vervaldag.

Hoe kunnen we u helpen?