Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Bedrijf overnemen? Wat je moet weten voor je eraan begint

Een bedrijf overnemen: wat je moet weten
deal rachat

Als je een bedrijf overneemt, moet je enkele basisregels in acht nemen. Je wilt er immers zeker van zijn dat je nieuwe aanwinst een lang leven beschoren is.

1. Je aankoop voorbereiden

Een zorgvuldige en niet overhaaste voorbereiding is een essentiële voorwaarde voor een geslaagde aankoop. Naast de financiële, organisatorische, fiscale en juridische aspecten, is het ook belangrijk om je af te vragen waarom je een bedrijf wilt overnemen. Welk rendement verwacht je? Welke risico’s ben je bereid te nemen? Beschik je over voldoende financiële middelen?

 

2. De cijfers van het bedrijf vergelijken

In de eerste plaats met die van de concurrenten. Zo ken je de marktpositie van het bedrijf. Beperk je niet tot de informatie die je krijgt van de verkoper. Neem ook een kijkje op websites, in vaktijdschriften, op discussieforums, bij de concurrenten …

Van bij het begin een goede diagnose van het bedrijf opmaken, is van kapitaal belang. Een gezonde en duurzame winstmarge, een stabiele of stijgende omzet en een gediversifieerd en trouw cliënteel zijn positieve factoren. Bij herhaalde verliezen, een lage solvabiliteit, hoge schulden, een weinig gediversifieerde klantenportefeuille en een ingewikkelde juridische structuur is voorzichtigheid aan de orde.

 

3. Let op voor windowdressing

Soms zijn de cijfers 'opgepoetst'. Breng de vereiste waardecorrecties aan. Focus niet op de gevraagde prijs, maar vorm zelf je mening. Waarderingsmethoden kunnen je daarbij helpen.

De ideale prijs bestaat in elk geval niet. De prijs is altijd te hoog voor de koper en te laag voor de verkoper.

 

4. Roep de hulp in van specialisten

De overname van een bedrijf is een complex project dat de competenties van specialisten vereist. Denk maar aan een accountant, revisor, fiscalist, jurist,..... Een tussenpersoon die gespecialiseerd is in bedrijfsovernames is de geknipte persoon om de onderhandelingen in goede banen te leiden, van de eerste contacten met de verkoper tot de ondertekening van de overnameovereenkomst.

 

5. Bepaal de ideale financieringsmix

Je persoonlijke inbreng, de verschillende financieringsformules en de mogelijke subsidies moeten worden bekeken. Meer nog, als je al een idee hebt van het overnamebedrag, kan er een haalbaarheidsstudie en een optimaal overnameplan worden opgesteld.

Een bedrijf overnemen is één zaak, de financiële stabiliteit en de verdere ontwikkeling ervan garanderen, is iets anders …

 

Voor je eraan begint

  • Bereid je voor en vergelijk de cijfers
  • Let op voor opgepoetste cijfers
  • Laat je begeleiden door experten en adviseurs
  • Denk na over de financieringsmix

Hoe kunnen we u helpen?