Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hou je cashflow in het oog!

Een goed cashflowbeheer is essentieel.

Doet de term cashflow wel een belletje rinkelen, maar weet je niet precies waar het over gaat? Wij leggen je uit waarom je deze indicator goed in het oog moet houden. De gezondheid van je bedrijf hangt ervan af!

 

Liquide middelen zijn als brandstof

Om je bedrijf te laten draaien heb je onmiddellijk beschikbaar geld nodig, door boekhouders ook wel “liquide middelen” of “cashflow” genoemd. Het is het geld in kas of op de bank dat je op elk ogenblik kan gebruiken om je kosten te betalen: om goederen te kopen, leveranciers te vergoeden, de huur te voldoen, je fiscale verplichtingen na te komen en je medewerkers uit te betalen. Een goed cashflowbeheer is essentieel. Bij een negatieve cashflow ga je in het rood en … valt de motor van je bedrijf stil!

 

Als je door de bomen het bos niet meer ziet …

Zoals veel ondernemers kijk je misschien vooral naar je verkoop. Stijgt je omzet? Dan kijk je al tevreden uit naar de hogere winst die zal volgen. Alle verklikkerlampjes lijken op groen te staan … Maar toch zou je, ondanks de goede resultaten, in moeilijkheden kunnen geraken door een gebrek aan liquide middelen. Waarom? Omdat er een bepaalde tijd ligt tussen inkomsten en uitgaven. Om aan de stijgende bestellingen te kunnen voldoen, moet je eerst geld uitgeven. En omgekeerd ontvang je de betaling van je klanten pas geruime tijd na je uitgaven. Ondertussen moet je wel voor voldoende brandstof zorgen om je bedrijf draaiende te houden.

 

Geld is niet belangrijk, maar een gebrek aan geld wel!, Jean-François Somain

 

Hou je cashflow in het oog, nu én morgen!

Je begrijpt waar we heen willen: om niet plots zonder liquide middelen te zitten, moet je je cashflow perfect beheren. Maar het volstaat niet om regelmatig het saldo van je bankrekening na te kijken! Vandaag lijkt er geen wolkje aan de lucht, maar morgen sta je misschien in het rood als je een zware factuur hebt betaald. Voor een vollediger beeld van de kasbewegingen moet je dus nauwlettend toezien op alle huidige en toekomstige uitgaven en inkomsten die van invloed zijn op je kaspositie. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld met een Excel-tabel, waarin je maand na maand de evolutie van je financiën opvolgt. Zet er de inkomende en uitgaande geldstromen in en het tijdstip waarop ze echt (zullen) plaatsvinden. Op die manier kan je anticiperen op je liquiditeitsbehoeften...

Wat je moet onthouden:

  • Definitie van cashflow
  • Waarom moet je de cashflow in het oog houden?
  • Hoe ga je te werk?

Hoe kunnen we u helpen?