Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

10 tips voor een duurzamer bedrijf

Op naar een groener bedrijf

Een verantwoorder bedrijf voor de planeet, de samenleving en zijn medewerkers? Dat kan dankzij de volgende tien maatregelen.

Nu de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker worden, kan geen enkele ondernemer nog de noodzaak negeren om zich in te zetten voor de transitie naar een duurzamere manier van leven en werken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft echter veel meer om het lijf dan de directe impact op de planeet. Het omvat alle bedrijfsactiviteiten en hun impact op het milieu, de samenleving en de economie, dus de 3P's van People, Planet en Profit. En omdat daden zeker in dit geval meer zeggen dan woorden, delen we graag de volgende tien tips die je bedrijf kunnen helpen mee te ijveren voor een betere wereld.

People

Een bedrijf staat om te beginnen voor al zijn werknemers, van de stagiairs tot en met de manager. Deze vier eenvoudige stappen zullen het welzijn en de productiviteit van alle werknemers in je bedrijf bevorderen.

  1. Moedig lichaamsbeweging aan door een fitnesslidmaatschap te sponsoren of door bepaalde faciliteiten binnen het bedrijf ter beschikking te stellen.
  2. Verbeter de veiligheid en toegankelijkheid van het bedrijf voor iedereen.
  3. Bevorder de arbeidsvreugde (werkorganisatie, kleine gebaren tijdens evenementen), waardoor ook het personeelsverloop zal afnemen.
  4. Communiceer transparant om spanningen en frustraties te vermijden.

Planet

Natuurlijk vertegenwoordigt de impact op het milieu een groot aandeel in duurzaam ondernemerschap. Zo kun je de ecologische voetafdruk van je bedrijf verkleinen:

  1. Moedig zachte mobiliteit aan via financiële tussenkomsten en/of voorzieningen (fietsboxen, enzovoort).
  2. Stap over op elektrische voertuigen, onze financieringsoplossingen kunnen daarbij helpen.
  3. Voer flexibele werktijden en/of telewerken in om het woon-werkverkeer tijdens de spitsuren te verminderen.
  4. Besteed meer aandacht aan duurzaam energieverbruik, bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen of een nieuwe, zuinigere verwarmingsketel. Met onze beroepskredieten kun je energie besparen zonder de financiële situatie van je bedrijf onder druk te zetten.

Voor meer inspiratie en advies, (her)ontdek ons artikel over groen ondernemen.

Profit

De laatste P heeft betrekking op de economische aspecten van duurzaamheid. Met winst bedoelen wij de economische waarde die door de onderneming voor de maatschappij waartoe ze behoort, wordt gecreëerd. Het gaat dus niet alleen om de boekhoudkundige winst, maar ook om het effect op de plaatselijke economische structuur. Om dat te stimuleren, kun je de volgende dingen doen:

  1. Geef de voorkeur aan lokale leveranciers, investeer eventueel overblijvende financiële middelen in duurzame beleggingen, steun projecten die in de buurt worden ontwikkeld.
  2. Communiceer je duurzame initiatieven om lokale klanten aan te trekken en andere bedrijven te inspireren.

Hoe kunnen we u helpen?