Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

In topvorm? Maak een (cashflow)plan!

Is je cashflowplan klaar?

We kunnen het niet genoeg herhalen: de cashflow is van levensbelang voor je KMO. Net zoals de brandstof voor een auto! Zonder cash geraak je geen meter vooruit …

Je cashflow is het geld dat beschikbaar is op je rekeningen op een bepaald ogenblik. Met andere woorden: je activiteiten leveren inkomsten op en dat geld heb je nodig om je zaak aan het draaien te houden, dus om je leveranciers, de huur of de lonen te betalen. Hou die indicator altijd scherp in het oog, want je cashflowsituatie schommelt de hele tijd, afhankelijk van de geldstromen (ontvangsten en uitgaven). Je hebt met andere woorden een dashboard nodig om de geldstromen in beeld te brengen.

Je evenwicht staat op het spel!

Waarvoor dient zo’n tool? Om te vermijden dat je zonder cash valt! Over hoeveel kan je morgen beschikken? En volgende maand, als je een grote partij goederen moet bestellen? Met een dashboard anticipeer je op je cashbehoeften en neem je de juiste beslissingen. Het ideale cashflowbeheer is een kwestie van evenwicht: genoeg liquide middelen om te functioneren,  maar ook niet te veel om geen “slapend” geld op een rekening te laten staan.

Hoe stel je een plan op?

Ben je het met ons eens dat een cashflowplan onmisbaar is? Het begin van het jaar is ideaal om ermee te starten. Wij helpen je op weg met enkele praktische tips:

Welke tool?

Het web biedt je zeker inspiratie, met allerlei voorbeelden. Zelf een plan bouwen op jouw maat kan ook, bijvoorbeeld in Excel. Of ga voor gespecialiseerde software, die vaak deel uitmaakt van een algemene business management-oplossing, zoals Sage, Cegid of Agicap.

Welke structuur?

Zo’n plan bestaat uit twee grote delen: je inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode (per maand of per week). Vergeet niet aan het begin en einde van de periode een tussenstand op te maken, alsook het maandelijkse saldo en de totalen. Zo eenvoudig is dat dus? Ja, maar je moet elke cel natuurlijk wel correct invullen …

Welke inhoud?

Je financiële stromen op het spoor komen vraagt een beetje opzoekingswerk. Van welke ben je zeker? Welke verwacht je? Begin met je uitgaven (meestal gemakkelijker). Voor de inkomsten kijk je naar je vaste klanten en andere geplande ontvangsten. Gebruik dan je “kristallen bol” voor de rest … Wees niet te optimistisch, eerder realistisch: een beetje overschot is beter dan plots te krap bij kas te zitten! Hoe nauwkeuriger je plan, hoe beter je anticipeert.

Klaar?

Niet helemaal: cashflowbeheer vraagt elke dag aandacht. Vergeet niet om de gegevens altijd up-to-date te houden en je plan regelmatig te raadplegen om de juiste beslissingen te nemen …

Nog andere nuttige tips?

 • Werk altijd met bedragen inclusief btw.
 • Een periode van een jaar maakt het beheer gemakkelijker.
 • Niet je facturatie telt, wel de echte geldstromen op het ogenblik waarop ze plaatsvinden. Let op voor het tijdsverschil daartussen …
 • Denk eraan: je wil met deze tool vooral anticiperen op je toekomstige cashbehoeften en lacunes opvullen, bijvoorbeeld met een bankkrediet .
 • Wie anticipeert, houdt ook rekening met onverwachte wendingen (en neemt zijn voorzorgen), bv. als een klant niet betaalt.
 • Hulp nodig? Spreek je boekhouder aan.

Nu ben je klaar … aan de slag!

Een doel zonder plan is slechts een wens - Antoine de Saint-Exupéry

 

Samengevat

 • Waarvoor dient een cashflowplan?

 • Een instrument voor het financiële evenwicht van je bedrijf

 • Bouw het zelf in enkele stappen …

 • … en vergeet niet het voortdurend bij te werken!

   

Hoe kunnen we u helpen?