Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Wat betekenen « stop loss » en « take profit »?

Wat betekent stop loss en take profit?

Elke transactie die een trader aangaat, moet hij op een gegeven moment terugdraaien: een koop impliceert een verkoop in de toekomst, en omgekeerd. Het openen van de positie is nog het gemakkelijke deel. De winst of het verlies hangt immers af van het moment waarop de trader zijn positie sluit. ‘Stop loss’ en ‘take profit’ zijn twee verschillende limietorders waarbij de handelaar tegen een afgesproken koersniveau zijn positie in een bepaald effect afsluit.

« stop loss » versus « take profit »

Bij een ‘stop loss’ verkoopt de trader zijn positie als de koers onder een bepaald niveau daalt. Bij een ‘take profit’ verkoopt hij zijn positie zodra de koers boven een afgesproken niveau stijgt. De orders worden getriggerd op het moment dat de voorafbepaalde koers heeft bereikt.

Wanneer is een ‘take profit’ order interessant?

‘Take profit’-limietorders zijn vooral interessant voor traders die op korte termijn handelen. Door zijn ‘take profit’-koersniveau te bepalen, realiseert hij meteen zijn vooropgestelde winst, en stelt hij zich niet langer bloot aan de grillen van de markt. Voor investeerders met een langetermijnperspecief is het minder interessant: limietorders gaan immers gepaard met een kost, en bovendien kan het langetermijnpotentieel van de positie nog niet volledig benut zijn.

Wanneer is een ‘stop loss’ order interessant?

Voor ‘stop loss’-limietorders ligt de situaties iets anders. Zij dienen om het verlies op een positie te beperken. Dat ligt psychologisch immers vaak moeilijk. Een ‘stop loss’-order neemt de emotie weg uit de beslissing. Maar het kan ook een praktische reden hebben, bijvoorbeeld omdat de trader op vakantie is en zijn positie niet in het oog kan houden. Moest hij geen ‘stop loss’-limietorder vastleggen, dan kan hij in extremis zijn volledige investering in rook zien opgaan. De impliciete redenering van de trader is: als de koers tot dit specifieke niveau daalt, is er wellicht meer aan de hand, en is de kans groot dat het effect nog verder zal dalen. Hij wil zijn verlies dus plafonneren.

Tegen welke prijs?

Dé cruciale vraag is hoe de trader het niveau van zijn limietorder bepaalt. Meestal schakelt hij de hulp in van technische analyse, zoals analyses van patronen van de koersgrafieken (‘chart pattern analysis’) en het bestuderen van steun- en weerstandniveaus.

Ook voor Tak 23

‘Stop loss’- en ‘take profit’-limietorders zijn overigens ook beschikbaar voor levensverzekeringscontracten (tak 23). Ook hier schakel je ze in om het risico – de fluctuerende rendementen van de onderliggende fondsen in een tak 23-product – in te perken.

Hoe kunnen we u helpen?