Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Beleggen in woelige tijden

Beleggen in woelige tijden

Keep calm

Bewaar steeds je kalmte. Wie in een storm ook nog eens begint te panikeren is immers reddeloos verloren. Handel rationeel, niet emotioneel. Gooi niet de ene dag al je aandelen- en aandelenfondsen buiten om ze dan een dag later aan een 5 procent hogere koers weer terug te kopen. Zo maak je alleen anderen rijk! Al dat handelen leidt namelijk tot kosten die aan het rendement van je beleggingen vreten. Bekijk rustig of je niet te veel of te weinig aandelenfondsen in portefeuille hebt. En wil je (bij)kopen, doe dat dan liefst niet op een dag waarop alle beurzen vier procent stijgen. Morgen is er nog een dag en is het goed mogelijk dat de markten weer vijf procent dalen.

Denk op lange termijn

Wie almaar koopt, enkel om even later weer aan iets hogere koersen te verkopen is absoluut geen belegger. Dat noemen we een speculant en die hoort thuis in een casino, niet op de beurs. Koop fondsen zoals huizen. Van je eigen huis vraag je je toch ook niet iedere dag af of je het zou behouden of wegdoen? Diezelfde ingesteldheid kan je gebruiken om een succesvol belegger te worden. Denk niet aan morgen, maar aan overmorgen, en het liefst zelfs nog aan volgend jaar of over tien jaar. Zo bouw je een mooie reserve op!

Beleg met regelmaat

Maak er een gewoonte van om regelmatig te beleggen. Ook in woelige tijden! Meer nog: zéker in woelige tijden! Door de nervositeit kan je op zulke momenten vaak veel goedkoper instappen dan op rustige momenten. Probeer het goede moment niet af te wachten of te timen. Zelfs de beste analist weet pas achteraf wat het ideale koopmoment was. Beleggen moet een automatisme worden. Heb je aan het einde van de maand 400 euro gespaard waarvan je de helft op je spaarrekening wil parkeren en de andere helft kan missen? Maak er dan een goede gewoonte van om op vaste dag, bijvoorbeeld de eerste woensdag van de maand, die ene helft te beleggen. Met behulp van een doorlopende opdracht maak je het jezelf nog gemakkelijker.

Laat de anderen maar koud en warm blazen

Iedere dag is er wel iemand in de media die zichzelf een goeroe noemt en het einde van de wereld voorspelt. Laat ze maar doen. De media leven nu eenmaal van spektakel en overdrijvingen. De werkelijkheid is echter veel genuanceerder. Er zullen weliswaar altijd nieuwe crisissen komen. Maar er dienen zich ook dagelijks opportuniteiten aan. Ondertussen blijft de economie draaien en verdienen heel wat bedrijven veel geld. Je verdient een klein deel van die winst, maar die zal je uiteraard enkel krijgen als je wil beleggen.

 

Pascal Paepen
Columnist & Docent Bank en Beurs aan de KU Leuven, Campus Brussel en de Thomas More Hogeschool

Hoe kunnen we u helpen?