Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

5 tips om uw handelszaak te beveiligen

5 tips om uw handelszaak te beveiligen

Inbraken, winkeldiefstal, fraude, … veel handelaars verliezen flink wat geld door deze plagen. Om uw zaak te beschermen gaat er niets boven preventieve maatregelen.

Hoe omvangrijk het fenomeen van winkeldiefstallen is, valt moeilijk exact te berekenen. Wel blijkt uit de statistieken van de laatste jaren dat veel Europese landen op dit punt beter presteren dan België. Zo werden er in 2021 maar liefst 7013 inbraken in bedrijfsruimten geregistreerd in ons land, wat overeenkomt met bijna twintig inbraken per dag.1 Al die winkeldiefstallen kosten de Belgische handelaars elk jaar bijna een miljard euro. Een weinig benijdenswaardig record waarmee België de tweede plaats op de Europese ranglijst wegkaapt.2 Daarenboven zijn er in België jaarlijks zo’n 500 bedrijfsbranden3 en wordt 1 op de 9 werknemers geconfronteerd met agressie op de werkvloer4.

Waarom nu handelen?

Bovendien zeggen de cijfers niet alles. Veel “vlugge handjes” blijven onopgemerkt of de handelaar legt geen klacht neer. In de meeste gevallen gaat het trouwens om “klanten” die zich bedienen zonder te betalen, personeel dat links of rechts wat verduistert of leveranciers die frauderen. De handelaars voelen dat in hun portefeuille: naar schatting 1 tot 3% van hun gemiddelde omzet gaat op die manier in rook op5. Terwijl criminelen op het web en in de handelszaken steeds vindingrijker worden, is het hoog tijd om aan uw beveiliging te denken. Dat ook de overheid u daartoe aanspoort met aanzienlijke fiscale stimuli is zeker mooi meegenomen.

1. Stand van zaken

Een verstandige eerste stap bestaat eruit om de diefstalgevoelige plekken van uw zaak in kaart te brengen. Denk aan de in- en uitgangen, opslagruimten, kassaen dode hoeken. Besteed voldoende aandacht aan al die plekken om indringers de pas af te snijden. Vergeet zeker niet om uw kroonjuwelen achter slot en grendel te zetten, want waardevolle goederen zijn het geliefkoosde doelwit van potentiële dieven. Een zorgvuldig opgestelde “kwetsbaarheidskaart” van uw handelszaak is essentieel om vervolgens de juiste beveiligingsmiddelen te kiezen.

2. Investeer in videobewaking

Systemen voor videobewaking zijn nu heel geavanceerd, met minuscule cameraatjes, gemakkelijke toegang via internet enz. Toegegeven, ze zijn niet goedkoop, maar u scoort er op twee manieren mee: dieven worden afgeschrikt en als er iets gebeurt, hebt u het gezien. Iemand die zich geobserveerd voelt, zal minder snel de daad bij het woord voegen. En opnames helpen u om de boosdoener met de feiten te confronteren of de politie te helpen om de zaak op te lossen. Dat laatste is belangrijk als uw personeel aan “zelfbediening” doet uit de kassa of producten uit de voorraad laat verdwijnen.

3. Geef winkeldieven geen kans 

Aan efficiënte systemen om uw zaak te beveiligen is er geen gebrek, maar welk is voor u ideaal? En hoe groot is uw budget? Productbeveiliging - aangepast aan het type te beveiligen goederen - en alarmsystemen liggen het meeste voor de hand. Ook detectiepoortjes zijn altijd een goed idee. Sommige installaties zijn goed zichtbaar om dieven af te schrikken, andere net discreet om een verrassingseffect te creëren en inbrekers op heterdaad te betrappen.

4. Bescherm uw zaak tegen inbraken

Het diefstalrisico verdwijnt niet als uw zaak gesloten is, wel integendeel! De juiste uitrusting is belangrijk: een metalen rolluik, alarmsysteem, veiligheidsrolluik, koffers, metalen staven of gepantserde deuren. Nadeel: aan een dergelijke uitrusting hangt vaak een fors prijskaartje. Toch is het sop de kool meestal wel waard. Afhankelijk van de grootte van uw winkel, de aard van de verkochte goederen en uw beveiligingsbudget kan u ook een bewakingsfirma inschakelen.

5. Enkele best practices

Om te beginnen doet u er altijd goed aan om cash geld in de handelszaak zoveel mogelijk te beperken. Spoor uw klanten aan om elektronisch te betalen. Vergeet ook niet om uw verzekeringen na te kijken. Bent u voldoende ingedekt voor alle situaties? Uw makelaar kan u zeker nuttige tips geven. Aarzel ten slotte niet om een beroep te doen op een beveiligingsexpert, die u bij elke stap zal begeleiden.

Ook wij helpen u graag om uw zaak te beveiligen met Beobank Home Secure PRO, een professioneel alarmsysteem voor uw winkel of bedrijf. Uw PRO-adviseur staat bovendien steeds klaar om u persoonlijk advies te geven.

Ontdek het alarmsysteem Beobank Home Secure PRO

Maak een afspraak

Meer info

Hoe kunnen we u helpen?