Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De Belg, een stevige maar ongestructureerde spaarder

De Belgische spaarder

De Belg is een notoir stevige spaarder. We leggen elke maand graag wat geld opzij, voor een reis, een woningrenovatie, voor de kinderen of voor ons. Beobank heeft heel wat verschillende oplossingen in huis om die spaarinspanningen maximaal te laten renderen.

Het veroorzaakte wel wat opschudding, vorige zomer: het Global Wealth Report waaruit bleek dat de Belgen zo ongeveer het welvarendste volkje ter wereld waren. Uit het rapport kwam naar voor dat de mediane rijkdom in ons land liefst 249.940 dollar (zo’n 238.217 euro) per volwassene bedraagt. Het rapport werd later wel wat genuanceerd, zo wordt bijvoorbeeld ook de waarde van het eigen huis mee in de berekening opgenomen en hebben wij doorgaans geen studieschulden, zoals de meeste Amerikanen. Maar toch: het lijkt er op te duiden dat veel landgenoten een mooie financiële buffer hebben.

Natuurlijk zijn er ook dissidente onderzoeken. Uit cijfers van de Nationale Bank van april dit jaar blijkt dat het totale financiële vermogen van de Belgen er met 94,5 miljard op achteruit ging1. Een ander onderzoek tekende in augustus van dit jaar op dat vier op de tien Belgen geen financiële buffer van zes maandlonen heeft om onvoorziene uitgaven op te vangen2. En in februari van dit jaar berichtte Statbel (het Belgische statistiekbureau) dat anderhalf miljoen Belgen onder de armoedegrens zitten.3

Spaarkampioen

Toch is er nog altijd een ander cijfer dat vaak aangehaald wordt om onze welvaart aan te duiden: de ongeveer 300 miljard euro die er op de Belgische spaarboekjes staat. Daarmee zijn we zo ongeveer dé spaarkampioenen van Europa. Een recente enquête van Beobank 4 bevestigt dat beeld ook. Meer dan acht op de tien landgenoten spaart, zo blijkt uit het onderzoek. Ongeveer een derde daarvan zet een wisselend bedrag opzij, bijna een op drie spaart maandelijks of wekelijks een vast bedrag en een op de vijf spaart onregelmatig, wanneer er overschot is. Meer dan de helft van de ondervraagden (52 procent) geeft aan dat ze maandelijks tot 200 euro kunnen sparen, zonder dat ze daarvoor hun levensstijl moeten aanpassen. Slechts 17 procent van de Belgen spaart nooit.

Spaarhorizon

We sparen dus flink, maar toch blijken de meeste Belgen dat vrij ongestructureerd aan te pakken. 37 procent heeft geen spaarplan opgesteld en als dat spaarplan er wel is, reikt dat maar enkele weken of maanden ver. Slechts 15 procent van de ondervraagden heeft een spaarhorizon van meer dan vijf jaar.

Ongeacht het doel van de spaarinspanningen vloeit ook veruit het meeste geld naar een gewone spaarrekening, al komt vanaf ongeveer 27 jaar toch ook het pensioensparen steeds meer in het vizier. Termijnrekeningen, verzekeringsproducten, of investeringen in fondsen, aandelen of obligaties worden een stuk minder aangevinkt. Toch tonen drie op de tien mensen die zich vandaag niét met fondsen en aandelen bezighouden interesse.

Duurzaam

Ook opmerkelijk: van wie wél al actief is in dat soort investeringen stelt ongeveer de helft dat ze zouden overwegen om geld in duurzame fondsen te steken, maar enkel als de opbrengst niet lager is dan bij de klassieke fondsen. Ten slotte blijken investeringen in cryptomunten of NFT’s (non-fungible tokens) slechts bij een absolute minderheid van de ondervraagden die de mogelijkheid hadden om te sparen of financiële beleggingen te doen, op de radar te verschijnen. Dat is misschien ook geen slechte zaak, twee jaar na de grote hype van NFT’s blijkt 95 procent daarvan nu waardeloos te zijn, zo stelde een onderzoek van de gespecialiseerde website DappGambl uit september5.
 

Bent u een spaarder?

Ontdek onze spaaroplossingen

Hoe kunnen we u helpen?