Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

5 tips om uw winkel te beveiligen

Handelszaken

Inbraken, winkeldiefstal, fraude, … veel handelaars verliezen flink wat geld door deze plagen. Om uw winkel te beschermen gaat er niets boven preventieve maatregelen.

Hoe omvangrijk het fenomeen van winkeldiefstallen is, valt moeilijk exact te berekenen. Wel blijkt uit de statistieken van de laatste jaren dat veel Europese landen op dit punt beter presteren dan België. De cijfers van vorig jaar zijn zeker niet representatief, aangezien veel winkels door de coronacrisis lange tijd gesloten waren. Toch wijzen ze er ook nu op, dat winkeldiefstallen de Belgische handelaars elk jaar bijna een miljard euro kosten. Een weinig benijdenswaardig record waarmee België de tweede plaats op de Europese ranglijst wegkaapt.*

Waarom nu handelen?

Bovendien zeggen de cijfers niet alles. Veel “vlugge handjes” blijven onopgemerkt of de winkelier legt geen klacht neer. In de meeste gevallen gaat het trouwens om “klanten” die zich bedienen zonder te betalen, personeel dat links of rechts wat verduistert of leveranciers die frauderen. De handelaars voelen dat in hun portefeuille: naar schatting 1 tot 3% van hun gemiddelde omzet gaat op die manier in rook op**. Terwijl criminelen op het web en in de winkels steeds vindingrijker worden, is het hoog tijd om aan uw beveiliging te denken. Dat ook de overheid u daartoe aanspoort met aanzienlijke fiscale stimuli is zeker mooi meegenomen.

  1. Stand van zaken

Een verstandige eerste stap bestaat erin om de diefstalgevoelige plekken van uw winkel in kaart te brengen. Denk aan de in- en uitgangen, opslagruimten, kassa, pashokjes, dode hoeken enz. Besteed voldoende aandacht aan al die plekken om indringers de pas af te snijden. Vergeet zeker niet om uw kroonjuwelen achter slot en grendel te zetten, want waardevolle goederen zijn het geliefkoosde doelwit van potentiële dieven. Een zorgvuldig opgestelde “kwetsbaarheidskaart” van uw winkel is essentieel om vervolgens de juiste beveiligingsmiddelen te kiezen.

  1. Investeer in videobewaking

Systemen voor videobewaking zijn nu heel geavanceerd, met minuscule cameraatjes, gemakkelijke toegang via internet enz. Toegegeven, ze zijn niet goedkoop, maar u scoort er op twee manieren mee: dieven worden afgeschrikt en als er iets gebeurt, hebt u het gezien. Iemand die zich geobserveerd weet, zal minder snel de daad bij het voornemen voegen. En opnames helpen u om de boosdoener met de feiten te confronteren of de politie te helpen om de zaak op te lossen. Dat laatste is belangrijk als uw personeel aan “zelfbediening” doet uit de kassa of producten uit de voorraad laat verdwijnen.

  1. Geef winkeldieven geen kans 

Aan efficiënte systemen om uw winkel te beveiligen is er geen gebrek, maar welk is voor u ideaal? En hoe groot is uw budget? Productbeveiliging - aangepast aan het type te beveiligen goederen - en alarmsystemen liggen het meeste voor de hand. Ook detectiepoortjes zijn altijd een goed idee. Sommige installaties zijn goed zichtbaar om dieven af te schrikken, andere net discreet om een verrassingseffect te creëren en inbrekers op heterdaad te betrappen.

  1. Bescherm uw winkel tegen inbraken

Het diefstalrisico verdwijnt niet als uw winkel gesloten is, wel integendeel! De juiste uitrusting is belangrijk: een metalen rolluik, alarmsysteem, veiligheidsrolluik, koffers, metalen staven of gepantserde deuren. Nadeel: aan een dergelijke uitrusting hangt vaak een fors prijskaartje … Toch is het sop de kool meestal wel waard. Afhankelijk van de grootte van uw winkel, de aard van de verkochte goederen en uw beveiligingsbudget kan u ook een bewakingsfirma inschakelen.

  1. Enkele “best practices”

Om te beginnen doet u er altijd goed aan om cash geld in de winkel zoveel mogelijk te beperken. Spoor uw klanten aan om elektronisch te betalen. Vergeet ook niet om uw verzekeringen na te kijken. Bent u voldoende ingedekt voor alle situaties? Uw makelaar kan u zeker nuttige tips geven. Aarzel ten slotte niet om een beroep te doen op een beveiligingsexpert, die u bij elke stap zal begeleiden.

 

Ontdek het alarmsysteem Beobank Home Secure PRO

Maak een afspraak

Meer info

Hoe kunnen we u helpen?