Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Nog te vroeg voor een elektrische auto voor beroepsgebruik?

elektrische wagen

Je hebt een bedrijfswagen nodig, maar wat is de beste keuze? Eentje met elektrische aandrijving lijkt je verleidelijk. Maar je twijfelt nog, en terecht!

Een niet te missen voordeel tot in 2020

Je hebt waarschijnlijk al wel gelezen dat de fiscus je beloont als je elektrisch wil rijden … maar genoeg om je over de streep te trekken? Dat wordt duidelijk als je er even je rekenmachientje bijhaalt. Bedrijven en zelfstandigen mogen de aankoop van de wagen en een hele reeks kosten voor 120% aftrekken, maar slechts tot in 2020. Dan daalt het uitzonderlijke tarief tot 100%. Terwijl vanaf dat ogenblik de brandstofkosten - en voor de fiscus is elektriciteit ook een brandstof -, die nu voor 75% aftrekbaar zijn, voor 100% als kosten meetellen. En de btw? Die verandert niet, ondanks al je inspanningen om minder CO2 uit te stoten. Ten slotte hoef je helemaal geen belasting op de inverkeersstelling en jaarlijkse autobelasting te betalen in Vlaanderen en slechts een beetje in Brussel en Wallonië.

De planeet een dienst bewijzen

Hoewel er nog veel discussie is over het milieuvriendelijke karakter van elektrische auto’s, onder andere wegens de grondstoffen die nodig zijn voor de productie ervan, is dit toch een van hun grootste troeven, zeker als planeetvriendelijke overgangsmaatregel. Bovendien zijn er al “low emission zones” in Brussel en Antwerpen. Momenteel worden er nog alleen maar sterk vervuilende voertuigen geweerd, maar de jacht op de diesel- en benzinemotoren is geopend. Met je elektrische wagen ben je voor jaren gerust.

Toch nog enkele hindernissen

Het rijbereik vormt steeds minder een probleem en al zeker niet in de stad. Maar het opladen zelf blijft problematisch. De infrastructuur hinkt nog achterop en zou je enthousiasme kunnen afremmen. Vergeet ook niet dat de catalogusprijs meestal hoger ligt dan bij een vergelijkbaar model met verbrandingsmotor. Maar natuurlijk telt vooral de totale kostprijs van je voertuig, dus inclusief gebruik (de zogeheten total ownership cost).

Wat is jouw beste keuze?

Hoe verleidelijk elektrisch rijden ook lijkt, alleen een rationele afweging van alle aspecten zet je op de goede weg. Wat zijn je reële behoeften, hoe ga je die auto gebruiken, over hoeveel budget beschik je, wat is de context nu en in de toekomst? Je boekhouder maakt je wegwijs, onder andere met fiscaal en financieel advies … Ga je voor nieuw of tweedehands, zelffinanciering of leasing? En onthoud dat zelfs een elektrische wagen in de file staat en ook een zekere ecologische voetafdruk heeft.

Samengevat

  • Elektrische auto’s worden steeds aantrekkelijker

  • Fiscaliteit? Onmiskenbaar voordelig, maar misschien toch niet genoeg …

  • Elektrisch rijden is stiller en milieuvriendelijker, maar wordt nog afgeremd

  • Analyseer je situatie rationeel

     

Hoe kunnen we u helpen?