Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

3 vragen om te stellen alvorens u overweegt een bedrijf over te nemen

Een bedrijf overnemen: de juiste vragen stellen

Een bedrijf overnemen is een belangrijke beslissing. Uw professionele leven omgooien heeft immers tal van gevolgen. Stel daarom de juiste vragen voordat u de stap waagt …

Aan het hoofd staan van een bedrijf. Dat is iets waar haast elke werknemer die op zoek is naar nieuwe uitdagingen, wel eens aan heeft gedacht. Een bedrijf overnemen kan inderdaad heel aanlokkelijk lijken. Maar dit is wel een sprong in het diepe – en dat betekent dat er risico's aan verbonden zijn. Voordat u op zoek gaat naar een bedrijf om over te nemen, moet u zichzelf dus meerdere vragen stellen …

1. Wat zijn mijn beweegredenen?

Vragen naar de investering en de eigen beweegredenen is belangrijk om onaangename verrassingen te vermijden. Wanneer en waarom een bedrijf overnemen? Dat lijken eenvoudige vragen, maar er gaat een belangrijk element achter schuil: hangt deze behoefte aan verandering samen met teleurstelling op professioneel gebied, of is dit iets waar u al veel langer aan denkt? Dit is belangrijk om te weten, want om te voorkomen dat u een impulsieve beslissing neemt waar u later spijt van krijgt, moet u het emotionele aspect zo goed mogelijk onder controle houden.

2. Wat voor veranderingen zal deze overname in mijn leven teweegbrengen?

Het is ook belangrijk om u bewust te zijn van het feit dat een dergelijke verandering uw leven behoorlijk op zijn kop zal zetten. "De overname van een bedrijf vraagt om een zeer sterke betrokkenheid van de overnemer. Dat heeft niet alleen een impact op je professionele leven: ook alles daaromheen krijgt ermee te maken. Je gezinsleven, je werkuren, alles verandert", weet Nicolas Pirotte van Sowaccess, de Waalse maatschappij voor bedrijfsovernames en -overdrachten, een organisatie die overdrachten faciliteert. Zorg dat u op de steun van uw vrienden en familie kunt rekenen. Dat is van vitaal belang.

3. Heb ik de onmisbare competenties in huis?

Een bedrijf leiden is iets wat je niet van de ene op de andere dag leert. Dit is een functie die uiteraard om specifieke vaardigheden vraagt. Managementkennis bijvoorbeeld, maar dat niet alleen. "Een businessplan kunnen opstellen is uiteraard essentieel, maar je moet ook goed thuis zijn in management en human resources, zonder uiteraard de affiniteit met de specialisatie van het bedrijf te vergeten. Je hoeft geen schrijnwerker te zijn om een houtverwerkingsbedrijf over te nemen, maar het is belangrijk dat je over de juiste basiskennis beschikt, zodat je de realiteit van je werknemers goed begrijpt", aldus Nicolas Pirotte. Technische vertrouwdheid met de business van het bedrijf is des te belangrijker naarmate de onderneming kleiner van opzet is.

Precies weten welke vragen u allemaal moet stellen, is niet eenvoudig. Om op efficiënte wijze een beeld te krijgen van het thema, is het nuttig om contact op te nemen met een overdrachtsspecialist. Ga daarom te rade bij het Beobank Center. Daar vindt u nuttige partners gedurende dit volledige proces.

Samengevat

  • Wat zijn mijn beweegredenen?
  • Wat voor veranderingen brengt dit teweeg?
  • Heb ik de competenties in huis?
  •  Wie kan mij begeleiden?

 

Hoe kunnen we u helpen?