Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe vind ik een bedrijf om over te nemen?

Zoeken naar een bedrijf om over te nemen

Een onderneming vinden om over te nemen is niet altijd eenvoudig. U moet met tal van elementen rekening houden en het proces neemt vaak veel tijd in beslag. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die de prospectie eenvoudiger maken.

U hebt uzelf de 3 vragen gesteld alvorens een bedrijf over te nemen, en u hebt besloten dat u inderdaad een overname wilt doen. Een activiteit overnemen in plaats van bij nul beginnen, heeft meerdere voordelen. Maar het overnemen van een bedrijf betekent ook dat u nadat u het stuur heeft overgenomen, meteen operationeel moet zijn. De eerste uitdaging bestaat er dus in DE onderneming te vinden die perfect bij u past. Want niet elk bedrijf past bij iedereen …

Om een onderneming te vinden die voor u een goede match is, heeft u tijd nodig – veel tijd. In een bedrijf stappen is een proces dat vaak meerdere jaren in beslag neemt. "Uiteraard is de voorbereidingstijd voor de overdragende partij nog veel langer, maar algemeen gesproken moet een overnemer toch wel uitgaan van minstens 2 tot 3 jaar om de overname voor te bereiden", vertelt Nicolas Pirotte van Sowaccess. Een groot deel van die tijd gaat naar het zoeken van de juiste onderneming.

Er bestaat geen vaste regel over het aantal ondernemingen dat je moet analyseren en bezoeken alvorens je de juiste vindt", voegt de expert eraan toe. "Het zou natuurlijk meteen raak kunnen zijn. Maar we stellen wel vast dat ervaring een rol speelt."

Het aantal medewerkers speelt een rol

Bij het zoeken naar de ideale onderneming spelen meerdere criteria mee. Een essentieel element is uiteraard de activiteitssector van het bedrijf. U stapt beter niet zomaar een wereld binnen die u niet goed kent. Het is zo goed als noodzakelijk om binnen het domein van uw keuze te hebben gestudeerd of hier ervaring mee te hebben.

Ook de grootte en het statuut van de onderneming spelen een belangrijke rol binnen uw zoeken. Een onderneming met tien werknemers overnemen, betekent andere verantwoordelijkheden en een andere rol dan een bedrijf overnemen dat slechts één persoon in dienst heeft. Hoe groter het aantal werknemers is, hoe onmisbaarder een goed HR-beheer bijvoorbeeld wordt. Tot slot spelen ook de prijs en de geografische ligging een belangrijke rol bij het zoeken naar een bedrijf om over te nemen.

Doe een beroep op een specialist

Er zijn diverse hulpmiddelen om uw droombedrijf te vinden. Zo zijn er platforms die gespecialiseerd zijn in het samenbrengen van mensen die een bedrijf willen overdragen en potentiële overnemers. Ze zijn vergelijkbaar met klassieke veilingsites: in enkele kliks bepaalt u de zoekcriteria, waarna de eerste resultaten verschijnen.

Naast zelf zoeken kunt u ook kiezen voor begeleiding door spelers als Sowaccess of uw bank. Die bieden u begeleiding door een specialist. Tot slot is het ook altijd interessant om uw netwerk in beweging te brengen. Net als bij het zoeken naar werk is het mogelijk dat u via de mensen om u heen iets interessants tegenkomt waar u niet eerder aan had gedacht ...

Samengevat

  • Wees geduldig
  • Selecteer uw activiteitensectoren
  • Hoe groot, welk statuut, in welke regio?
  • De prijs

Hoe kunnen we u helpen?