Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Sanctie van 5% afgevoerd, extra reden om in een vennootschap te werken

KMO’s en minimumbezoldiging: geen dubbele sanctie meer!

Goed nieuws: KMO’s die hun bedrijfsleider een “onvoldoende” bezoldiging toekennen, worden dan toch niet beboet. Er komt dus geen bijzondere aanslag van 5%. Een woordje uitleg!

 

We zetten een stap terug in de tijd, naar 2017, toen de hervorming van de vennootschapsbelasting werd goedgekeurd. Dat was goed nieuws, want vanaf 2018 moesten ondernemingen en vooral KMO’s minder belastingen betalen. Zo werd het gunsttarief voor KMO’s geleidelijk verlaagd naar 20% op de eerste schijf van 100 000 euro jaarlijkse winst. Er was wel een belangrijke voorwaarde: minstens één van de bedrijfsleiders moet een bezoldiging van minstens 45 000 euro ontvangen (of, als de winst over de belastbare periode lager ligt dan 90 000 euro, de helft van die winst). De regering was immers bang dat te veel zelfstandigen die als natuurlijke persoon actief waren, de stap naar een vennootschap zouden zetten, alleen maar om deze gunstige fiscaliteit te genieten.

Onvoldoende bezoldiging? Dubbele sanctie!

We hebben al uitgelegd dat als je vennootschap bijvoorbeeld een winst van 60 000 euro boekt, je minimumbezoldiging als bedrijfsleider 30 000 euro moet bedragen om het verlaagd tarief van 20% te genieten. Boek je 100 000 euro winst? Dan moet je jezelf minstens 45 000 euro uitkeren. Een vrij eenvoudig principe, dat toch protest uitlokte, omdat de berekening heel nauwgezet moet gebeuren. Want wat gebeurt er bij “onvoldoende bezoldiging”? Niet alleen geldt dan een hoger belastingtarief, maar de fiscus mag ook nog als sanctie een extra aanslag van 5% toepassen op het verschil tussen de verplichte minimale bezoldiging en het bedrag dat effectief werd uitbetaald. Stel dat je in ons voorbeeld “slechts” 10 000 euro hebt ontvangen in plaats van de vereiste 30 000, dan bedraagt de bijzondere aanslag 1 000 euro. Dus eigenlijk is dit een dubbele bestraffing: je vennootschap verliest het recht op het verlaagde tarief van 20% én je betaalt een extra sanctie …

Bijzondere aanslag “heeft nooit bestaan”

Dat heeft het parlement begin april beslist: de sanctie van 5% wegens “onvoldoende bezoldiging” is definitief afgeschaft, met terugwerkende kracht sinds de invoering ervan. Precies alsof ze nooit heeft bestaan. Dat is uitstekend nieuws voor KMO’s, die nu opnieuw vrijer kunnen kiezen om al dan niet voor het verlaagde tarief te gaan, zonder schrik voor een sanctie. Haal dus je rekenmachientje boven en becijfer of het sop de kool waard is. De fiscaliteit voor KMO’s ziet er nu in elk geval gunstiger uit dan ooit … Ben je als natuurlijke persoon aan de slag? Dan is dit misschien het ideale moment om je activiteiten in een vennootschap onder te brengen!

Je mist 100% van de kansen die je nooit grijpt - Wayne Gretzky

Samengevat

  • Lagere vennootschapsbelasting voor KMO’s …

  • … en een verplichting om een minimale bezoldiging te betalen

  • De sanctie van 5%? Weg ermee!

  • Het juiste moment om op een vennootschap over te schakelen

     

Hoe kunnen we u helpen?