Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Denk aan uw cashflow, meer dan ooit!

De cashflow, uw dierbaarste indicator!

De gevolgen van de COVID-19-pandemie hebben bij veel bedrijven ernstige cashflowproblemen opgeleverd. Hoe overwint u die en vergroot u uw overlevingskansen op lange termijn?

Het coronavirus haalt ons leven overhoop en zet een zware domper op de economie. En u bent bij de grootste slachtoffers! Want zelfstandigen en KMO-bedrijfsleiders staan in de frontlinie en vangen de ergste klappen op. De COVID-19-maatregelen van de regering hebben de meest dringende nood gelenigd. Maar hoe blijft u het hoofd bieden aan de crisis en vermijdt u een fatale crash? Een ondernemer als u wacht niet tot de storm is gaan liggen: hij rolt de mouwen op en begint eraan. Uw voornaamste wapen in de strijd is uw cashflow!

1. Alles begint met de diagnose

Geen enkele arts schrijft u geneesmiddelen voor als hij u niet eerst heeft onderzocht. Als u de juiste vragen stelt, komt u veel te weten over de gezondheidstoestand van uw bedrijf. Kijk daarbij vooral goed naar de kernindicatoren. Gaat uw cashflow de verkeerde richting uit? Hebt u genoeg liquide middelen om aan al uw verplichtingen op korte termijn te voldoen? Hoe groot zijn uw schulden? Welke schuldeiser betaalt u eerst? Hoe is uw omzet in deze crisisperiode geëvolueerd?

Hebt u zelf de laatste maanden goed stand gehouden? Prima, maar hoe zit het met uw klanten (en uw leveranciers)? Hebben ze het allemaal overleefd? Zonder hen krijgt u het zelf ook moeilijk. Is hun gedrag veranderd? Op welke termijn betalen uw klanten hun facturen? Kijk bijgevolg verder dan uw eigen bedrijf. De economie is als een puzzel: alle stukjes moeten passen. Nog een laatste belangrijke tip: maak uzelf nooit iets wijs.

2. Een realistisch strijdplan

Na dit grondige onderzoek krijgt u een helder beeld van uw situatie, met alle risico’s en valkuilen. Ook de eventuele opportuniteiten (zoals digitalisering) worden duidelijk. De hamvraag luidt: hoeveel cash hebt u nodig om de volgende maanden het hoofd boven water te houden? Vergeet niet dat sommige uitzonderlijk uitgestelde betalingen (bijdragen, belastingen) in 2021 moeten vereffend worden. Ontwikkel een betrouwbaar en gedetailleerd cashflowplan voor minstens de volgende 12 maanden. Maak een raming van de verwachte kosten en omzet. Met die cijfers in de hand kunt u naar uw bank stappen. Wacht zeker niet te lang om financiële oplossingen te zoeken. Win het juiste advies in en aarzel niet om hulp te vragen.

3. Actie!

Stel het moment om tot actie over te gaan niet te lang uit. De balans en het cashflowplan die u hebt opgemaakt dwingen u om belangrijke strategische en commerciële beslissingen te nemen. U vergroot de overlevingskansen van uw bedrijf als u het veerkrachtiger en duurzamer maakt. Einstein wist het al: “Een probleem zonder oplossing is een slecht geformuleerd probleem”! En er zijn veel oplossingen om uw cashflow te optimaliseren … Maak er gebruik van!

Maak een afspraak

Een Beobank Pro-adviseur zal u met plezier helpen

Laten we praten!

Hoe kunnen we u helpen?