Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Waarom duurzaam beleggen?

Waarom zijn green bonds zo aantrekkelijk?

Beleggen en tegelijk iets doen voor de planeet? Dat kan met “green bonds”! Duurzame ontwikkeling wordt ook bij financiële producten belangrijk.

Belgen zijn absolute spaarkampioenen. Ondertussen weten we dat de coronacrisis onze spaarneiging nog heeft versterkt. Op onze spaarboekjes staat een recordbedrag dat elke dag dichter bij 300 miljard euro komt. Een flinke appel voor de dorst … Maar misschien is het ook een goed idee om met een gedeelte van dit geld bij te dragen tot het collectieve welzijn. Dat kan met “duurzame” beleggingen!

Wat zijn green bonds?

Green bonds of “groene” obligaties zijn financiële beleggingen met een duurzame en maatschappelijk verantwoorde dimensie. U “leent” wat van uw spaarcenten aan een bedrijf, dat u in ruil een schuldcertificaat en een termijnrendement bezorgt. Bovendien gaat het bedrijf de verbintenis aan om de opgehaalde middelen uitsluitend in te zetten voor “groene” projecten. Uw spaargeld wordt dus gebruikt voor de “goede zaak”, bijvoorbeeld voor de milieutransitie en het ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen. Met “green bonds” steunt u dus bedrijven die voldoen aan bepaalde maatschappelijke of milieucriteria, omdat ze zelf ethisch functioneren of door hun businessmodel, de manier waarop ze hun ecologische voetafdruk beheren of de diensten en producten die ze verkopen.

Een snel groeiende markt

De green bonds hebben zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. In 2019 vertegenwoordigden ze het equivalent van 250 miljard dollar. Ondanks de coronacrisis valt het te verwachten dat dit succes zal aanhouden, onder andere om twee redenen:

1. Streven naar impact

Deze “ethische” financiële producten spelen in op een wereldwijde trend. Mensen worden zich steeds meer bewust van de uitdagingen inzake duurzame ontwikkeling en het belang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. En het is absoluut geen toeval dat ook de markt van de “sociale” obligaties zich ontwikkelt. Hiermee worden maatschappelijke projecten gefinancierd, bijvoorbeeld in het onderwijs en de gezondheidszorg. De trend is duidelijk: rendement alleen volstaat niet langer. Beleggers eisen steeds meer dat hun geld ten goede komt aan meer “collectieve” projecten.

2. Heldere criteria en transparantie

Een andere reden voor deze “groene” boom is de opkomst van extra-financiële analyse-instrumenten. Ze helpen om het kaf van het koren te scheiden, zodat beleggers met kennis van zaken kunnen kiezen. Als bedrijven voldoen aan de zogeheten ESG-criteria (ecologie, sociaal ondernemen en governance) kunnen ze diverse labels verdienen. Momenteel worden deze op Europees niveau geharmoniseerd en gestandaardiseerd, zodat ze als barometer voor duurzaam en ethisch beleggen kunnen dienen. Het wordt dan mogelijk om een bedrijf te helpen financieren dat inspanningen levert voor een lagere CO2-uitstoot of eerlijke arbeidsvoorwaarden.

 

Maak een afspraak met een van onze experten en ontdek hoe u groen kunt beleggen

Meer info

Hoe kunnen we u helpen?