Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Financiële markten: de vooruitzichten voor 2024

Door Marc Danneels, Chief Investment Officer - 11/01/2024

Beleggen in 2024

2024 gaat van start met positieve vooruitzichten. Het gevreesde recessiescenario heeft plaatsgemaakt voor het basisscenario van een zachte landing en de inflatie is op haar retour. Bovendien ziet het ernaar uit dat we de rentepiek hebben bereikt. Welke trends moet u dit jaar in het oog houden? 

 

Ontdek de marktvooruitzichten voor 2024

 

Wanneer daalt de rente?

Eén van de belangrijkste vragen voor 2024 is wanneer de centrale banken de eerste renteverlagingen zullen aankondigen. Cruciaal daarvoor is hoe snel de inflatie onder controle komt. Het goede nieuws is dat de desinflatie zich wereldwijd doorzet, maar de timing van de renteverlagingen blijft onzeker. Wilt u de boot niet missen, zorg dan dat u altijd belegd bent en wijk niet af van de gekozen beleggingsstrategie.

Zachte landing of recessie?

In 2023 ontsnapten de westerse economieën wonderwel aan de verwachte recessie. Maar het blijft voorlopig koffiedik kijken of we op een harde of een zachte landing afstevenen. In dat onzeker klimaat mogen beleggers niet blind zijn voor positieve verrassingen. We starten het jaar met een defensieve portefeuille. Als de ommekeer in zicht is, schakelen we over naar meer cyclische beleggingen.

Focus op China en de groeilanden

Het profiel van de groeilanden loopt steeds verder uit elkaar. Dat dwingt beleggers om deze groep niet meer regionaal maar land per land te bekijken. De trend naar ‘nearshoring1/friendshoring2’ bevoordeelt landen die dichtbij de grote machtsblokken liggen, zoals India, Indonesië en Vietnam. Andere kanshebbers zijn de landen die winnen bij de energietransitie, hetzij als leverancier van grondstoffen (Zuid-Amerika, Brazilië), hetzij door een technologische voorsprong (bvb. China). 

Conclusie

Het is moeilijker dan ooit om de markten te timen. Niemand kan voorspellen wanneer cruciale events, zoals de rentedaling, zich zullen voltrekken en wanneer er beleggingsopportuniteiten opduiken. Wilt u in dit onzeker klimaat de boot niet missen, dan is het belangrijk om altijd belegd te blijven en niet af te wijken van de gekozen koers. Korte termijnstrategieën zijn te mijden. 

Meer weten? Onze uitgebreide visie op de vooruitzichten voor 2024 vindt u hier. Onze adviseurs staan ook steeds ter beschikking voor verdere toelichting. 

 

Voetnoten:

1. 'Nearshoring': het heralloceren van voorraad- of productieketens naar een geografisch gebied dichter bij het bedrijf. Dit in tegenstelling tot 'offshoring' waar  diezelfde activiteiten worden overgeplaatst naar verdere gebieden of regio’s met als doel de kosten te drukken. 

2. 'Friendshoring': het vestigen van productie-activiteiten in landen die politiek bevriend of geallieerd zijn. 

Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.

Informatie of advies nodig over beleggen?

We maken graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?