Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Pensioenfonds België

Pensioenspaarfonds

 • U geniet een belastingbesparing 1 op de gestorte premies

 • U kiest de beleggingsstrategie die het best bij u past.

 • Het beheer en de opvolging van uw pensioenfonds laat u over aan specialisten.

1 Voor het inkomstenjaar 2024 bedraagt de belastingbesparing 30% op de gestorte premies tot maximum 1.020 euro of 25% op de gestorte premies tussen 1.020 euro en 1.310 euro maximum, afhankelijk van de gekozen formule. Dit fiscale regime is van toepassing op een natuurlijke persoon met woonplaats in België of in een ander land van de Europese Economische Ruimte én onderworpen aan de Belgische personenbelasting. De fiscaliteit kan echter wijzigen in de toekomst.

pensioenfonds belgie

Pensioenfondsen: een beter pensioen morgen en een fiscaal voordeel vandaag

Wat is een pensioenfonds? Een pensioenspaarfonds is een beleggingsfonds dat belegt in aandelen en obligaties. Zo kunt u op lange termijn een mooi aanvullend kapitaal opbouwen voor uw pensioen. De belastingvermindering die u jaarlijks geniet, krikt bovendien uw rendement ook op.

Maak een afspraak

De voordelen van uw pensioenspaarfonds bij Beobank

 • Belastingbesparing

  Afhankelijk van de gekozen formule geniet u jaarlijks van een belastingbesparing van 30% op de gestorte premies tot maximum 1.020 euro of van 25% op de gestorte premies tussen 1.020 euro en 1.310 euro maximum. Het tarief van 25% wordt evenwel op het gehele gestorte bedrag toegepast.

 • Potentieel aantrekkelijk rendement op lange termijn

  Doordat ze beleggen in aandelen en obligaties, zijn pensioenfondsen afhankelijk van de ontwikkeling op de financiële markten en kan hun rendement op korte termijn schommelen. Maar op lange termijn levert een pensioenspaarfonds een potentieel aantrekkelijk rendement.

 • Voorzichtig beheer

  Het beheer van deze producten is strikt geregeld in het kader van het pensioensparen.

 • Verschillende strategieën en diversificatie

  U hebt bij ons toegang tot meerdere pensioenfondsen met elk een verschillende beleggingsstrategie: van een defensieve tot een agressieve strategie. Zo kunt u als belegger het fonds kiezen dat het best bij u past.

 • Comfort

  U hoeft zelf niets te doen. Het beheer en de opvolging van uw belegging wordt gedaan door onze specialisten.

 • Gunstige taxatie

  Stortingen na toepassing van de bevrijdende anticipatieve taxatie, m.a.w. vanaf 60e verjaardag t.e.m jaar van 64e verjaardag,  zijn niet meer belastbaar maar blijven fiscaal aftrekbaar.

Vragen en Antwoorden

Waar vind ik informatie over mijn wettelijk pensioen?

Via de interactieve website www.mypension.be (van de Rijksdienst voor Pensioenen van de federale overheid) krijgt u online toegang tot uw pensioendossier en vindt u alle informatie over uw individuele wettelijke pensioen. Meld u aan met uw e-ID of token van de overheid en simuleer uw toekomstige pensioen.

Wie kan een pensioenspaarfonds aankopen?

Elke natuurlijke persoon van minimum 18 jaar en maximaal 64 jaar, woonachtig in België of in een ander land van de Europese Economische Ruimte én onderworpen aan de Belgische personenbelasting, kan een pensioenspaarfonds aankopen.

 

Hoeveel kan ik jaarlijks storten in een pensioenspaarfonds om een belastingvermindering te genieten?

Voor het inkomstenjaar 2024 hebt u de keuze tussen een ‘standaard’-formule waarin u maximaal 1.020 euro kunt storten met een belastingvermindering van 30% of een ‘optionele’-formule waarin u maximaal 1.310 euro kunt storten met een belastingvermindering van 25%. Het tarief van 25% wordt evenwel op het gehele gestorte bedrag toegepast; niet enkel op het bedrag boven de 1.020 euro. De uitdrukkelijke keuze voor deze optionele formule moet jaarlijks gemaakt worden en voorafgaand aan de stortingen die het maximum van 1.020 euro overschrijden, zoniet valt u onder de ‘standaard’-formule van 1.020 euro.

Het is mogelijk om in de loop der jaren in te schrijven op verschillende pensioenspaarregelingen. Maar elk jaar komt slechts één pensioenspaarplan in aanmerking komen voor het jaarlijkse belastingvoordeel. Het is dus handiger om slechts in één plan per kalenderjaar bij te storten.

Kan ik indien nodig nog aan mijn geld als ik een pensioenspaarfonds neem?

Pensioenspaarfondsen hebben geen vervaldag. U kunt dus op elk moment uw pensioenfonds afkopen.

Indien u verkoopt voor uw 60e verjaardag (bij pensioenspaarfondsen aangegaan voor uw 55e verjaardag) of voor de anticipatieve heffing (bij pensioenspaarfondsen aangegaan na uw 55e verjaardag), wordt u belast tegen 33%.

Kan ik duurzaam beleggen via een pensioenspaarfonds?

Bij Beobank integreren we duurzaamheidscriteria in de selectie van onze fondsen en fondsenpartners. Zo ook wordt er bijzondere aandacht besteed aan de ESG-aspecten (milieu, maatschappij, goed bestuur) bij de keuze van onze pensioenspaarfondsen.

Productinfo en risico’s

Producttype

Bij deze vorm van pensioensparen belegt u in een beleggingsfonds (gemeenschappelijk beleggingsfonds of ICBE) naar Belgisch recht dat speciaal voor pensioensparen werd opgericht.

Doelstelling

Een pensioenspaarfonds streeft in het algemeen naar vermogensgroei op lange termijn door te beleggen in verschillende activaklassen zoals obligaties, aandelen, geldmarktinstrumenten of liquiditeiten. Afhankelijk van de toekenning van de activaklassen kan het beleggingsbeleid van het fonds variëren van een defensieve strategie naar een meer agressieve strategie.

Kosten

Instapkosten: 3% over het algemeen.

Lopende kosten: net zoals voor andere fondsen zijn er over het algemeen lopende kosten van toepassing. Lopende kosten worden elk jaar afgehouden van het fonds en kunnen per jaar verschillen. Ze omvatten onder andere het beheerloon.

Pensioenspaarbedrag opnemen

Een pensioenspaarfonds heeft geen vervaldatum. U beslist dus zelf wanneer u uw spaarbedrag wilt opvragen. Indien u echter het bedrag opvraagt voor uw 60e verjaardag of voor de anticipatieve heffing, wordt u belast tegen 33%.

Pensioenfonds belasting

Anticipatieve heffing: 8%, geheven op de 60ste verjaardag (of op de 10de verjaardag van het contract, indien het werd opgemaakt na 55 jaar). De belastbare basis is een theoretisch bedrag, gelijk aan de jaarlijkse stortingen, gekapitaliseerd op basis van een fictief jaarlijks rendement van minimum 4,75%.

De belastingheffing van pensioenspaarfondsen in België kan heel hoog zijn (meestal 33%) in het geval van uitstap voor de 60ste verjaardag.

De premies die betaald zijn in het kader van een pensioenspaarfonds geven recht op een belastingvermindering in de personenbelasting. Indien u een pensioenfonds in 2024 onderschrijft, geniet u van een belastingvermindering voor het inkomstenjaar 2024. Deze belastingvermindering bedraagt 30% op een maximum gestorte premie van € 1.020 of 25% op een gestorte premie tussen € 1.020 en € 1.310 maximum, afhankelijk van de gekozen formule. Het tarief van 25% wordt evenwel op de volledige gestorte premie berekend.

Het plafond van € 1.020 bij pensioensparen wordt standaard van toepassing op 1 januari van het jaar. Indien u kiest voor het maximumbedrag van € 1.310, moet u elk jaar uw keuze voor het bovenste plafond uitdrukkelijk bevestigen aan de hand van een document dat ter beschikking ligt in uw Beobank agentschap.

Dit fiscale regime is van toepassing op een gemiddelde particuliere klant, een natuurlijke persoon met woonplaats in België. De fiscale behandeling kan echter wijzigen in de toekomst.

Risico’s

In tegenstelling tot pensioenspaarverzekeringen is het kapitaal van pensioenspaarfondsen niet beschermd en is er geen gegarandeerd rendement.

Daarnaast beleggen pensioenspaarfondsen over het algemeen in aandelen en obligaties, die onderhevig zijn aan verschillende risico's, zoals kredietrisico, risico's verbonden aan de aandelenmarkten, wisselkoersrisico of het liquiditeitsrisico.

Wettelijke documentatie

Vooraleer te beleggen in dit type van product, is het aangeraden om kennis te nemen van het document Essentiële Beleggersinformatie (KIID).

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV/SA.