Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Azië: reden tot (voorzichtig) optimisme?

Azië: reden tot (voorzichtig) optimisme?

Het was een bijzonder bewogen zomer voor Azië. Hoe is het nu gesteld met de slagkracht van de streek? Van alle opkomende markten blijft Azië tot op heden de toon aangeven. Dit ondanks de grote kapitaalvlucht die zich voordeed op de valuta- en aandelenmarkt. Maar het einde van de discussie rond de Amerikaanse renteverhoging zou wel eens een bitse concurrentieslag met zich kunnen meebrengen.

In ieder geval is het nuttig om naar de katalysators te kijken die achter de wederopstanding van de Aziatische markten schuilen, zoals:


  • de stabilisatie van de Chinese economie en de verlaagde spanningen op de A-aandelenmarkt;

  • de seizoensgebonden heropleving van de technologische sector;

  • het groeibeleid van Zuid-Korea en Taiwan;

  • de verlaging van de rentevoeten door de Indische Centrale Bank en andere opkomende Aziatische landen.


  •  


 

Zuid-Korea en Taiwan

Zuid-Korea staat bekend om zijn hoogtechnologische telecombedrijven, zoals Samsung. Die technologiesector doet het in 10 van de laatste 15 jaar steevast uitstekend in het vierde trimester. Minister van Financiën Choi Kyung-Hwan streeft er ook naar om de binnenlandse economie te stimuleren door middel van zijn ‘Choinomics’-programma. Dat beleid moet voor een fiscale opsteker en een verlaging van de tarieven zorgen. Die verlaging is weer goed nieuws voor de woonmarkt, waar we al een sterke stijging van eigenaars jonger dan 40 jaar kunnen noteren. Ook de financiële markt kan de vruchten plukken van deze stimuli. Het land staat namelijk bekend om zijn:

 


  • surplus op lopende rekeningen;

  • ondergewaardeerde munt, waardoor de export het goed doet;

  • banken die profiteren van de Amerikaanse renteverhoging;

  • profiel als importeur van grondstoffen, waardoor het land profiteert van de lage waarderingen van dit moment.


  •  


Op dezelfde manier zou ook Taiwan moeten kunnen profiteren van de seizoensgebonden technologiesector. Bovendien hanteert de centrale bank van Taiwan een soepel monetair beleid.

China

Gezien de sell-off in China, lijkt het logisch dat we even stilstaan bij de aantrekkelijk gewaardeerde sectoren van deze markt, zoals bijvoorbeeld de e-commercebedrijven. Op dit moment is de markt aan het slabakken, hoewel enkele sectoren tekenen van beterschap vertonen. Zo zitten de huizenprijzen in de vastgoedsector al vier maanden in de lift. Op de automarkt kijken veel analisten enkel naar de verkoopcijfers. Maar als we het onderscheid maken tussen de verkoop en de inschrijving van wagens, dan zien we dat de inschrijvingen al sinds juni de hoogte in gaan.

De overheid heeft ook enkele maatregelen uitgeschreven om de groei te ondersteunen. Lokale overheden kunnen in 2015 tot 16 biljoen yuan schuld en 8,6 biljoen yuan achterstallige schuld opbouwen. Ook heeft de overheid het ‘Government Debt Swap’-programma geïnjecteerd met 3,2 biljoen yuan (voorheen 2 biljoen). Daarnaast richtte het een investeringsfonds op voor hun publiek-private samenwerking.

Ook het begrotingsbeleid zal worden aangepast om de overheidsschuld te saneren en belastinghervormingen door te voeren. Bovendien onderzoekt de staat de mogelijkheid om overheidsbedrijven te hervormen. Kortom: de impact van deze maatregelen zal zich wel degelijk laten voelen en mag dus niet genegeerd worden. Zeker niet in een land zoals China waar de groei nog altijd hoger ligt dan het gemiddelde.

De Filipijnen en Indonesië

De Filipijnen blijven het meestbegunstigde Aziatische land dankzij de afnemende inflatie, de gemakkelijke toegang tot krediet en het vermogen om buitenlands kapitaal aan te trekken. De peso is een van de meest stabiele valuta en de ‘business sentiment index’ blijft positief. Ook de rentevoeten blijven laag.

Indonesië werd helaas getroffen door de devaluatie van zijn munt. De inflatie (jaarlijks 7,2 procent) is beginnen zakken en die lijn zou moeten aanhouden. De Centrale Bank hoopt de grens van de 4 procent te bereiken tegen het einde van dit jaar.

 

Conclusie

We kunnen concluderen dat Azië wel degelijk interessante koopkansen biedt door zijn waarderingen en groeiperspectieven. Toch zijn er enkele risico's waar we rekening mee moeten houden:

 

 


  • de invloed van het monetair beleid van de Fed op Azië;

  • de devaluatie van de yuan kan een impact hebben op het concurrentievermogen van buurlanden zoals Taiwan en Zuid-Korea

  • de zwakke groei van India.


  •  


Om goede zaken te kunnen doen op de Aziatische markt is het belangrijk om periodegebonden beleggingen te doen en de voorkeur te geven aan fondsen die genieten van de Japanse kwantitieve versoepeling. In het algemeen raden we aan om te focussen op Aziatische kwaliteitsbedrijven die niet afhangen van de economische cyclus.

 

Vragen over uw beleggingen? Neem dan contact op met uw Beobank beleggingsadviseur

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

 

 

 

 

Hoe kunnen we u helpen?