Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Een nieuw, hyperbeveiligd biljet van 20 euro

Een nieuw, hyperbeveiligd biljet van 20 euro

Na de bankbiljetten van 5 en 10 euro komt er een nieuw biljet van 20 euro in het kader van de Europa-serie. Het wordt op 25 november in omloop gebracht. Belangrijk: het bevat een innovatie op het vlak van de veiligheid.

De nieuwe eurobiljetten maken deel uit van een reeks met de naam "Europa". Twee van hun echtheidskenmerken bevatten immers het portret van de Griekse mythologische figuur die haar naam aan ons continent gaf. Ze zijn nog altijd geïnspireerd op het thema "bouwkundige perioden en stijlen" van de eerste serie,  waarvan ze de overheersende kleuren overnemen, zodat ze makkelijk herkenbaar blijven. Grafisch werden ze echter herwerkt om de nieuwe echtheidskenmerken te kunnen integreren.

De andere biljetten van de serie zullen gespreid over enkele jaren worden uitgegeven, in oplopende waardenvolgorde. Na de nieuwe biljetten van 5, 10 en 20 euro komt dus het biljet van 50 en daarna dat van 100 euro. De waarden blijven ongewijzigd, dus 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de invoering van de Europa-serie als doel "de bestendiging van het vertrouwen van het publiek in de eurobiljetten door de veiligheid en de robuustheid ervan nog te verbeteren". ECB-president Mario Draghi herinnerde eraan dat het aantal valse, in beslag genomen biljetten in 2014 was toegenomen met 25% ten overstaan van 2013. Het biljet van 20 euro werd overigens het meest nagemaakt (60% van alle in beslag genomen valse biljetten), gevolgd door het biljet van 50 euro (26% van de valse biljetten).

Portretraampje

Verschillende echtheidskenmerken werden geïntegreerd in de eurobiljetten om ze te beschermen tegen valsmunterij. De echtheid van een eurobiljet kan gemakkelijk worden gecontroleerd via de methode "voel, kijk en kantel".

De voornaamste innovatie in de nieuwe biljetten is de integratie van het gelaat van Europa in een portretraampje dat werd verwerkt in het hologram. Als er licht op valt, wordt het raampje transparant en verschijnt er een portret van Europa aan beide zijden van het biljet.

De eurobiljetten van de eerste serie zullen nog steeds in omloop worden gebracht, tegelijk met de Europa-serie, tot uitputting van de voorraad. Daarna zullen ze geleidelijk uit de omloop worden genomen.

Video: de fabricage van het nieuwe biljet van 20 euro

Hoe kunnen we u helpen?