Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Help! Waar is de nooduitgang voor beleggers?

Help! Waar is de nooduitgang voor beleggers?

Griekenland stond nooit zo dicht bij een Grexit dan deze zomer. In het geheim werd zelfs al aan een plan gewerkt om de drachme weer in te voeren. Maar uiteindelijk kwam er toch weer een akkoord. Griekenland kreeg nieuwe leningen om oude leningen te kunnen terugbetalen. En het land blijft in de eurozone. Geen Grexit dus. Dat hadden we ook verwacht. Maar wat ons wel verraste is de strengheid waarmee Europa oordeelde. Geen schuldverlichting of andere versoepeling, meer besparingen zelfs. Een gevolg van het pokerspel op hoog niveau dat door de Grieken mee werd ingezet.

De Grexit is vermeden. Maar heeft Europa nu ‘gewonnen’? Natuurlijk niets. De reputatie van de Europese (Monetaire) Unie heeft heel wat schade opgelopen. Als het even spannend wordt lijkt men in Brussel niet te weten wat te doen. Europa zou dringend moeten leren om wat beter te coördineren en communiceren. Maar zover zijn we nog niet. Dat is jammer, want het Griekse drama is nog niet ten einde.

Griekenland is nog niet gered

Ook al zijn er optimistische prognoses die ervan uitgaan dat Griekenland relatief snel weer begrotingsoverschotten kan realiseren, realistischer is dat Griekenland nog eens geholpen zal moeten worden. En die hulp zal allicht een gedeeltelijke schuldkwijtschelding inhouden. Daar betalen we dan allemaal aan mee. Is dat erg? Neen. Erg zou zijn dat we jaar na jaar, keer op keer weer geconfronteerd blijven worden met een financiële en politieke crisis in de eurozone. Dan nog liever een schuldverlichting onder strenge voorwaarden of zelfs een Grexit. Problemen zijn er om opgelost te worden, niet om te blijven sluimeren.

Er komt trouwens nog wat op ons af. Omdat de Britse verkiezingen gewonnen zijn door premier Cameron en zijn Conservatieve Partij, krijgen we namelijk ook over het Kanaal een referendum. De Britten mogen beslissen of hun land lid moet blijven van de Europese Unie. Is het antwoord “neen”, dan dreigt een Brexit, met als gevolg een waarschijnlijke terugval van de handel met een van onze belangrijkste handelspartners. Het is een risico dat draaglijk is, maar niet wenselijk.

Britten zijn dwarsliggers

Ik heb in Londen 12 jaar tussen de Britten gewoond en ken ze daarom zo’n beetje. Ze zijn fan van onze chocolade, de Belgische bieren en het oude Brugge. Maar ze haten Brussel, want dat is de hoofdstad van Europa en daarom symbool van regelneverij en geldverspilling. Heb ik trouwens al gezegd dat Europa dringend moet leren communiceren over wat het goed doet?

Een Brit zal in het stemhokje geneigd zijn om “tegen” Brussel en tegen de Europese Unie te stemmen. En toch vermoed ik dat het zover niet zal komen. Geen Brexit! De reden? Geld en economie! Een Brexit mag dan al geen onoverkomelijk drama zijn, het zou wel de Britse economie kunnen schaden. En daar zijn de Britten heel gevoelig voor. De koele eilandbewoners zullen aan het rekenen gaan en wanneer ze beseffen dat een Brexit kan leiden tot een verlies aan banen, dan hoeft het voor hen niet. De Britse economie doet het momenteel trouwens helemaal niet slecht, wat nog een extra reden is om het EU-lidmaatschap nu niet op te zeggen.

Spaarders en beleggers: snel naar de exit?

Laat je dan ook niet bang maken door de media. Na de 101 “cruciale dagen” voor Griekenland komen er allicht nog een paar bij door een “dreigende Brexit”. Vervolgens is het weer tijd voor een andere nakende catastrofe. Politieke impasses zijn uiteraard steeds jammer, maar mogen je nooit het zicht ontnemen tot de reële economie. Die verbetert iedere dag, ook en vooral in Europa. Er komen weer jobs bij, waardoor het vertrouwen toeneemt. Het komt goed, al kan het tempo sneller.

Politieke en andere onzekerheden zullen af en toe leiden tot wispelturigheid en grote schommelingen op de beurs. Laat je ook daardoor niet afleiden of bang maken. Integendeel: profiteer ervan door bij een terugval iets meer aandelenfondsen te kopen dan gewoonlijk.

 

Pascal Paepen
Columnist & Docent Bank en Beurs aan de KU Leuven, Campus Brussel en de Thomas More Hogeschool

Hoe kunnen we u helpen?