Het prijskaartje van een hoger diploma
Wie de kosten van een kind met de prijs van een huis vergelijkt, weet dat de weg naar een hoger diploma voor een hele verdieping kan tellen. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe kan je de kostprijs drukken? Wij helpen je op weg.
Een van de aspecten waar je niet onderuit kan, is het inschrijvingsgeld dat je jaarlijks moet betalen. Dat bedrag is hetzelfde voor alle scholen, dus laat je keuze tussen universiteit of hogeschool daar niet van afhangen. Als niet-beursstudent betaal je jaarlijks 906,10 euro, als bijna-beursstudent 480,10 euro en als beursstudent 106,90 euro. Dat is een hele smak geld, maar samen met je ouders kan je heel wat stappen ondernemen om die kosten te beperken.
Studiegelden drukken
Wie jonger dan 25 is en zich voor minstens 27 studiepunten inschrijft, heeft recht op kinderbijslag. Verdien je niet meer dan als student toegelaten is? Dan genieten je ouders ook nog eens van een belastingvermindering. Daarnaast kan je online een studiebeurs van de Vlaamse Gemeenschap aanvragen, die al dan niet wordt goedgekeurd op basis van je nationaliteit, financiële situatie en studies.
Wordt je studiebeurs afgekeurd en is het niet haalbaar om het inschrijvingsgeld in een keer te betalen? Dan kan je kijken naar de voorwaarden die de Sociale Dienst stelt om het bedrag in twee schijven te betalen. Lukt dat ook niet? Dan kan je hen vragen om jouw studies financieel te steunen, wat in principe als alternatieve beurs kan geleden.
Wie als werknemer of ambtenaar wil gaan bijstuderen, kan opleidingscheques aanvragen om zijn studiegeld te betalen.
Kom je helaas voor geen enkele tegemoetkoming in aanmerking? Dan kan je op zoek gaan naar een fonds dat jouw studies wil sponsoren. Zo is er het Fonds Roger Dillemans van de KU Leuven of de Limburgse Studielening die studenten met een beperkt inkomen wil steunen.
Cursusgelden
Op heel wat scholen en bij heel wat opleidingen wordt er gebruik gemaakt van erg prijzige materialen. Lesboeken van tientallen euro’s – soms zelfs meer dan honderd – die amper gebruikt worden, heb je nodig om alle leerstof in handen te hebben. Geen zin in een gepeperde boekenrekening? Neem dan tijdig, in de zomer, een kijkje op de Facebookpagina van jouw toekomstig opleidingsjaar. Lanceer er de vraag of iemand zijn handboeken tweedehands wil doorverkopen en wie weet heb je zo het hele pakket bij elkaar gesprokkeld.
Geen succes op de Facebookpagina? Leg je oor even te luister bij de studentenvereniging van jouw opleiding, want zij organiseren vaak zulke tweedehandsverkopen.
Op kot?
Heb je er altijd al van gedroomd om samen met jouw vrienden van maandag tot vrijdag in de stad te gaan wonen, maar past het niet binnen jouw budget? Ook hier ligt een oplossing klaar. Ligt het inkomen van jou of je ouders onder een bepaalde grens, dan kan je op kot gaan in een gesubsidieerde residentie. Hier wordt de huurprijs berekend op basis van dat inkomen. Zo kan je op kot binnen jouw budget of dat van je ouders.
Val je net buiten deze regeling, maar wil je nog altijd op een budgetvriendelijke manier op kot? Ga dan eens kijken wat cohousing voor jou kan betekenen. Samen met wat vrienden een huis huren is vaak nog goedkoper dan allemaal op kot gaan. Opgepast, want meestal moet je je hier dan ook domiciliëren en kunnen jij of je ouders het kindergeld verliezen. Afwegen wat het beste is voor jouw inkomen en budget is dus belangrijk.
Pendelen
Geniet jij maar al te graag van ‘Hotel Mama’ en vind je het niet erg om thuis te wonen? Dan ga je hoogstwaarschijnlijk met de fiets of het openbaar vervoer naar de les trekken – of een combinatie van beiden. De openbare vervoersmaatschappijen hebben elk een voordelige formule voor studenten, die je met een attest van je school kan aanvragen.
Wie de trein of bus neemt, maar onderweg liever niet met een fiets sleurt, kan zich op een flexibele fiets abonneren. In Brussel, bijvoorbeeld, heet dat abonnement Villo!. Je neemt een fiets in het ene station en laat hem achter in het andere. Het systeem is de hele week, dag en nacht beschikbaar en je bespaart er zowel geld als tijd mee. In combinatie met een treinabonnement betaal je iets meer dan dertig euro voor een volledig jaar. Niet slecht, toch?
Een knorrende maag?
Wie slim is, neemt op zondagavond enkele ingevroren maaltijden uit de diepvriezer van zijn ouders mee naar zijn kot. Daarnaast kan je ook op voorhand budgetvriendelijke recepten uitzoeken en al je inkopen in een keer doen, want ook dat drukt de rekening. Of een avondje samen met vrienden koken, dat kan ook. Je deelt de rekening door het aantal borden en voilà, je hebt een lekker gevulde maag – voor weinig geld.
Let je liever niet te hard op je geld? Dan kan je als jobstudent hier en daar wat gaan bijverdienen, zonder dat je ouders hun financiële tegemoetkomingen verliezen. Meer informatie over jouw werkmogelijkheden als student vind je hier.
Meer informatie over het financiële aspect van studeren vind je op www.centenvoorstudenten.be
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.