Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hulp voor de Grieken, maar ook voor Belgische ondernemers

Hulp voor de Grieken, maar ook voor Belgische ondernemers

De Griekse exit zou wel eens dramatische gevolgen kunnen hebben voor de eurozone. De boodschap van Roland Gillet (professor aan de Sorbonne in Parijs en Solvay) is dan ook eenvoudig: “Eerst en vooral moet de Europese burger af van het idee dat we Griekenland vanaf het begin van de crisis geld hebben toegestopt”, legt hij uit. “Niets is minder waar. De regeringen van de eurozone hebben Griekenland geld geleend, maar aan zo'n hoge rente dat er nooit veel kans op herstel is geweest. Dus hebben de Grieken vandaag, meer nog dan ons geld, onze expertise nodig, onder andere op het vlak van overheidsbeheer.

Heropbouw met de Grieken

Daarom vindt Roland Gillet, expert in verschillende internationale denkgroepen, dat we toegevingen moeten doen op het vlak van de rente van de leningen aan Griekenland. "In ruil daarvoor kunnen we met hen samenwerken om de Griekse administratie en economie weer op de rails te krijgen. Die hulp zou de Europeanen, zonder de renteverlagingen, elk jaar zo'n 2 tot 3 miljard euro kosten. Maar dan krijgt Griekenland op z'n minst een kans om het systeem en de administratieve instellingen te hervormen."

Bovendien heeft de vermindering van de intrest een rechtstreekse invloed op het budget van Griekenland. Het zou Griekenland ademruimte geven om de economie nieuw leven in te blazen, en vooral om de moraal op te krikken van de talloze burgers die al jaren op hun tandvlees zitten. Veel Duitsers zijn zich daarvan bewust, aangezien zij zich nog herinneren hoe de hereniging van hun land werd bezegeld met een investering - en niet met een lening - van voormalig West- in voormalig Oost-Duitsland. Natuurlijk was die investering niet alleen liefdadigheidswerk maar ook verantwoord, omdat er van de Oost-Duitsers ook grote, maar realistische inspanningen werden gevraagd. Dat heeft hen geen windeieren gelegd. Vandaag is Duitsland veruit het machtigste land van Europa!

De Belgische fiscaliteit herbekijken

Op dezelfde manier vindt Roland Gillet dat de huidige Belgische regering gebruik zou moeten maken van de 'tax shift' (verschuiving van de belasting op arbeid naar inkomsten uit andere bronnen) om de ondernemers meer ademruimte te geven. Waarom? Het Belgische systeem bestraft de ondernemers. Ze dragen een veel te grote fiscale last voor en tijdens hun groei. Vergeet ook niet dat onze fiscaliteit nog steeds de schuldenlast begunstigt ten nadele van het eigen vermogen. “Als het misloopt, dragen de ondernemers zelf alle verliezen. Als ze in de werkloosheid terechtkomen, is hun uitkering lager dan die van een werknemer van dezelfde leeftijd. Als hun onderneming slaagt, betalen ze voor ze goed en wel gestart zijn al 50% belastingen, alsof het ondernemersrisico niet vergoed moet worden”, concludeert hij.

Professor Roland Gillet

  • Doctor in de economische wetenschappen (UCL & Harvard University, 1991).
  • Professor financiewezen aan de Sorbonne en de Solvay Brussels School of Economics and Management (ULB).
  • Hij gaf les aan verschillende universiteiten over de hele wereld, onder meer in Polen, Canada, China en de Verenigde Staten.
  • Hij publiceerde verschillende boeken en talloze artikels in wetenschappelijke tijdschriften over vermogensbeheer, de waardering van reële en financiële activa en de efficiëntie en de microstructuur van de financiële markten.
  • Hij treedt op als expert in verschillende internationale denkgroepen en is ook wetenschappelijk adviseur bij verschillende publieke en private instellingen.

Professor Roland Gillet zal het woord nemen op onze volgende franstalige beleggingsconferentie op 17 juni in Charleroi. Meer info en inschrijven op www.beobank.be/Conferenties (inschrijven mogelijk vanaf 1 maand voor de conferentiedatum).
 

Hoe kunnen we u helpen?