Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Huren of kopen? 5 slimme argumenten waar je nog niet aan dacht

beobank

Een woning kopen of toch maar huren. Het is wellicht de moeilijkste financiële beslissing uit je leven. Is dit je eerste keer? We helpen je de knoop door te hakken. Want er speelt méér mee dan alleen maar geld...

De Belgische vastgoedmarkt is aan de saaie kant. Dat beweert althans expert Erik Buyst, professor economie aan de KU Leuven:

"En dat is een goede zaak. We hebben geen periodes gekend van scherpe stijgingen, gevolgd door even scherpe prijsdalingen, zoals in Spanje en Nederland."[1]

Zelfs nu de prijzen van vastgoed (lichtjes) stijgen, lijkt het financieren van een huis aantrekkelijker dan ooit [2]. De woonkredieten zijn dan ook historisch laag. Dit is bijvoorbeeld tekenend: 1 op de 10 studenten huurt geen kot meer, maar koopt een appartement. Of dat doen hun ouders[3].

Eventjes leek het erop dat de legendarische koopwoede van de Belg zou stilvallen. Vlaanderen en Wallonië kregen namelijk een kleine schok te verwerken toen de overheid de woonbonus had aangepakt. Het Brussels gewest staat trouwens in 2017 hetzelfde te wachten.

Maar we blijven vastgoed kopen. Verstandige zet... of niet?

Wikifin, een onafhankelijke portaalsite van de overheid, stelt onomwonden:

"Financieel gezien is kopen meestal beter dan om huurder te blijven"

Is huren dan weggesmeten geld? Niet per se. Huren heeft ook voordelen. En zeker millennials denken maar beter twee keer na voor ze kopen.[4]

Vijf redenen om te huren in plaats van te kopen:

  1. Je zit met minder kosten

    Als eigenaar betaal je elk jaar grondlasten – een huurder niet. Als huurder sta je ook niet in voor de kosten van grote renovaties als bijvoorbeeld de verwarmingsketel.

    Een andere oplossing om die kosten af te schuiven is Hotel Mama: jongeren blijven makkelijk tot hun 30ste bij hun ouders wonen.[5]

  2. Je doet ervaring op

    Koop je, dan zit je meteen vast aan een locatie. Terwijl je als huurder verschillende buurten of steden kan testen.

  3. Je maakt je minder druk

    Je hoeft je geen zorgen te maken om een hypotheek, om complexere belastingaangiftes, om extra paperassen, … Je betaalt je huur en de kous is af. Vooral jongeren investeren liever in zichzelf dan in stenen.

  4. Je bent mobieler

    Stel, je krijgt een nieuwe droomjob aangeboden… op 200 kilometer van je woonplaats. Als eigenaar haal je daar je neus voor op. Als huurder kan je die aanbieding makkelijker overwegen. In een sterk veranderende jobmarkt beseffen jongeren dat ze maximaal moeten inzetten op mobiliteit. In grote landen als de VS speelt dat nog een grotere rol - maar ook bij ons zal dat besef binnensijpelen.

  5. Je maakt vrienden

    Een nieuwe trend bij jonge huurders is house sharing: samen een huis of appartement huren. Die nieuwe vorm van deeleconomie is nu al razend populair in New York[6] - straks ook gemeengoed bij ons?

Slotsom

  • Denk je puur aan de centen? Dan is kopen wellicht de slimste optie.

  • Laat je ook andere argumenten doorwegen? Dan kom je misschien bij (voorlopig) huren uit. Het is maar wat jij belangrijk vindt!

[1] Trends, 28/04/2016: ‘Vastgoed kopen als belegging wordt her en der riskant’.

[2] De Standaard, 02/03/2016: ‘Woningprijzen stijgen tegen eind 2017 met 3 procent’

[3] Moneytalk, 26/08/2016: ‘1 op 10 studenten huurt geen kot meer, maar koopt appartement.’

[4] Moneytalk, 17/11/2015: ‘Twintigers huren beter een woning’.

[5]Nieuwsblad, 30/05/2016: ‘Hotel Mama blijft langer open.’

[6] The Atlantic, 06/11/2015: ‘Dorms for Grownups: A Solution for Lonely Millennials?’ 

Hoe kunnen we u helpen?