Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Aandacht voor de defensieve aanpak in uw portefeuille met laag-risicoaandelen

Door Robeco, fondsbeheermaatschappij

Laag-risicoaandelen kunnen een uitkomst bieden voor het defensieve deel van de portefeuille.

Sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008 zijn aandelenbeleggers verwend met prachtige rendementen. Hierdoor willen beleggers risico’s nog wel eens uit het oog verliezen. Dat ­kan men duur komen te staan! De handelsoorlog tussen de US en China, de Brexit, de hoge waardering van de Amerikaanse beurs, regeringsperikelen in Italië en een afkoelende economie lijken beleggers niet te raken. Maar de bewegelijkheid op de beurs neemt toe en zo nu en dan veroorzaken zenuwachtige beleggers scherpe correcties zoals in het vierde kwartaal van 2018 (wereldwijde beurs -12%) en in mei dit jaar (ruim 5% verlies).

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar beleggers kunnen zich wel voorbereiden op negatieve ontwikkelingen. Dit door de defensieve kant van de portefeuille aandacht te geven. Laag-risicoaandelen kunnen een uitkomst bieden voor het defensieve deel van de portefeuille. Deze aandelen met een lagere koersbewegelijkheid zijn het saaiere gedeelte van de beurs. We treffen ze met name aan in defensieve sectoren zoals niet-duurzame consumenten goederen, nutsbedrijven en vastgoed. Kenmerkend voor laag-risicoaandelen zijn een hoog dividendrendement, een lager neerwaarts risico bij dalende beurzen en achterblijven in gunstige marktomstandigheden. In dat geval halen ze nog steeds een goed absoluut rendement. Het beperken van verliezen is essentieel voor het behalen van een stabiel aandelenrendement. Immers om een verlies van 50% goed te maken is 100% rendement nodig, terwijl bij een verlies van 20% dit maar 25% is. Dus een laag-risicoaandelen strategie laat beleggers winnen door minder te verliezen.

Onderstaande grafieken geven de rendementen sinds 1930 van zowel hoog-risicoaandelen (bijvoorbeeld volatiele IT bedrijven) als laag-risicoaandelen aandelen. Het totale rendement is opgesplitst in de dividend component (blauw) en het prijsrendement (grijs). Deze laatste wordt gedreven door de winstgroei en verandering in waardering. Het prijsrendement van beide groepen aandelen is ongeveer gelijk rond de 5%. Opvallend zijn de grote positieve en negatieve uitslagen van het prijsrendement voor met name hoog-risicoaandelen. Dit terwijl de dividend component stabieler is en een grotere bijdrage levert aan het rendement van laag-risicoaandelen. Hierdoor leveren laag-risicoaandelen uiteindelijk een stabieler en hoger rendement op.

Robeco
Bron: CRSP en Robeco. Elk kwartaal worden de grootste 1000 US aandelen gerangschikt op basis van de 3-jaar volatiliteit in gelijk gewogen groepen van de 100 aandelen met de hoogste en laagste koersbewegelijkheid. Jaarlijkse rendement in USD zijn gesplitst in prijsrendement en dividend voor de periode 1929 tot en met December 2015.

 

Tegen de achtergrond van toenemende onzekerheid zou de groei wel eens lager kunnen uitvallen dan verwacht. Hoge groeiverwachtingen gaan meestal hand in hand met hoge waarderingen en dan ligt een  waarderingscorrectie ook op de loer. Deze combinatie kan het toekomstige prijsrendement drukken waarvoor hoog-risicoaandelen gevoeliger zijn. Dit terwijl laag-risicoaandelen een stabieler prijsrendement hebben met een aanzienlijk lager verwacht neerwaarts risico. Daarnaast kunnen beleggers profiteren van het hoge dividendrendement: een prettige bijkomstigheid in de huidige situatie met lage of zelfs negatieve rente. Kortom, denk ook aan de defensieve aanpak in uw portefeuille en de mogelijke rol voor laag-risicoaandelen hierin.

Hoe kunnen we u helpen?