Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

2020, een jaar om nooit te vergeten

Door Yves Kazadi, Senior Analyst - 14/12/2020

COVID-19 maakte van 2020 een raar beleggingsjaar

Het COVID-jaar 2020 raakte ons emotioneel. Niet alleen in ons dagelijks leven, ook in onze beleggingen. Verdriet en euforie bepaalden mee de financiële markten.

 

Ontdek het jaaroverzicht 2020

 

Beleggers verafschuwen onzekerheid. De vermogensbeheerders hadden begin dit jaar dan ook maar één strategie: TINA of There Is No Alternative. Daarom waren groeiaandelen in 2020 ook de topkeuze. De grote kapitalisaties zorgden voor een rendement van bijna 38%. In november plaatsten ook de small caps of waardeaandelen een versnelling met een rendement van 21% in een maand1.

Geen vuiltje aan de lucht

Begin dit jaar voorspelde het IMF nog een vertraging van de economische groei van 2,3% tot 1,7% voor de VS en van 1,2% naar 1% voor Europa. Volgens de meeste economen was er geen enkel teken van recessie. De werkloosheidsgraad was aanvaardbaar, de inflatie was stabiel, de markten waren normaal gewaardeerd. Enkel het conflict tussen China en Amerika en de Brexit werden beschouwd als grote risico’s. De vermogensbeheerders hadden uiteraard de Amerikaanse verkiezingen in hun vizier, maar niets deed plotwendingen vermoeden. Op 14 februari kondigde China bovendien aan dat het na twee jaar handelsconflict de douanerechten op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen verlaagde, wat de relaties tussen beide grootmachten ontdooide2.

Een turbulente lente

Intussen verspreidde het COVID-19-virus zich wereldwijd. Toen de teller in Italië op 9.172 gevallen stond, waaronder 463 doden3, ging dat land vanaf 10 maart in lockdown. Toen begrepen de markten dat de productieketens sterk verstoord zouden worden.

Op 11 maart riep de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 uit tot een pandemie. De dag erna kenden de Amerikaanse aandelen hun sterkste koersval in 30 jaar.

Op 17 maart verklaarde de Franse president Emmanuel Macron in oorlog te zijn met een onzichtbare, ongrijpbare vijand. Het leidde tot een tweesprong in de marktrisico’s:

  • De industrie, de grondstoffen en de luxegoederen waren het sterkst blootgesteld aan COVID-19. De energiesector kreeg eveneens een klap.
  • De ‘Stay@home’ –bedrijven4 boomden. Technologie, duurzame consumptie, telecommunicatie en de gezondheidssector gedijden.

Ondanks de steun van regeringen en centrale banken aan de economie leidde een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden op 20 april tot een negatieve WTI (West Texas Intermediate) –olieprijs, die als benchmark geldt voor de olieprijzen5. Het was een prelude voor verstoorde prijzen en waarderingen van aandelen, opties en indices. De markt raakte volledig ontkoppeld van de realiteit. Ondanks de situatie stegen de koersen sterk.

Een bewogen zomer

De zomer was niet minder bewogen. Op 21 juli bereikten de 27 lidstaten van de Europese Unie een historisch akkoord om gemeenschappelijke Eurobonds uit te brengen. Na vele jaren gaf Duitsland toe om de schulduitgiften van de lidstaten te bundelen in de strijd tegen COVID-19.
Aan het einde van de zomer hadden de meeste aandelenbeursindexen een deel van hun verlies na de grote koersval van maart ingehaald. Sommige  verbraken records. De S&P 500-index stond op 18 augustus op 3.389,78 punten6.

Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen rezen niettemin heel wat vragen. Ging president Donald Trump onderuit wegens zijn wanbeheer van de COVID-19-crisis? Net als COVID-19 zorgden ze voor een verscheurd land. Aan de ene kant de voorstanders van absolute vrijheid (geen mondmaskers, geen telewerk, geen sociale bubbels,…), aan de andere kant zij die dromen van een nieuwe wereld, een groene maatschappij die inzet op innovatie en die respect voor andere naties in het vaandel voert.

Op 10 november kondigde de Europese Commissie een historisch pakket van 1.800 miljard euro aan maatregelen aan voor een groener Europa7. Helaas houden Hongarije en Polen dit tegen. Het belet Europa te timmeren aan een eigen weg.

5G

Ondanks de hoop op een vaccin blijven de vraagtekens en twijfels van 2020 groot. Het virus muteert en voor al die beloofde miljarden werd de daad nog niet bij het woord gevoegd.

Als we in de laatste rechte lijn van 2020 één conclusie moeten trekken, is het wel dat de 5G-technologie de enige is die zich daadwerkelijk klaarstoomde voor de ‘nieuwe realiteit’.

Een volledige analyse over onze visie op de financiële markten vindt u hier.

 

Bronnen:

1. https://www.morningstar.com/products/direct
2. https://www.economiesuisse.ch/fr/articles/fil-dactualite-surtaxes-ameri…
3. https://ourworldindata.org/coronavirus
4. https://www.lesechos.fr/tech-medias/hightech/coronavirus-pourquoi-les-a…
5. https://www.lafinancepourtous.com/2020/04/24/pourquoi-le-prix-du-petrol…
6. https://www.morningstar.com/products/direct
7. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fr/ip_20_2073

Informatie of advies nodig over beleggen?

We maken graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?