Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Belgische belegger kiest liefst voor Europese aandelen

Europa

Een onafhankelijk onderzoek* naar het beleggingsgedrag van de Belg toont aan dat Europese aandelen populairder zijn dan die uit groeilanden en dat de Belgische belegger verwacht dat de Duitse verkiezing een bepalende invloed zal hebben op de prestaties van de financiële markten in Europa de komende jaren. Niet echt een verrassing voor Marc Danneels, onze Chief Investment Officer.

35% verkiest Europese aandelen

Zo’n 34% van de Belgische beleggers kijkt bij voorkeur naar Belgische bedrijven bij het zoeken naar aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Dat is aanzienlijk meer dan het aandeel Belgen dat bij voorkeur kiest voor buitenlandse ondernemingen (22%).
Verder maakt het onderzoek duidelijk dat de Belg beleggingen binnen de Europese Unie (35%) verkiest boven die in groeilanden (17%).

Gemengde gevoelens over rendement

Uit het onderzoek blijkt verder dat de Belgische belegger met gemengde gevoelens terugkijkt op de voorbije 12 maanden. Met 39% is de groep beleggers die tevreden is met de opbrengst van hun beleggingen in deze periode ongeveer even groot als de groep die er niet tevreden mee is (38%).

Impact Duitse verkiezingen

Meer dan 3 op 5 (61%) van de ondervraagden geeft aan dat deze verkiezing een bepalende invloed zal hebben op de prestaties van de financiële markten in Europa de komende jaren.

Opvallend is dat de impact van de Duitse verkiezingen daarmee minder belangrijk worden geacht dan het beleid van Amerikaans President Trump. Zo’n 70% van de Belgen denkt namelijk dat de beslissingen van de Amerikaanse President de komende jaren een grote impact zullen hebben op de financiële markten in Europa.

Reactie van Marc Danneels

  • De beursvolatiliteit van de Europese aandelenmarkten staat op een zeer laag niveau.
  • Er zit nog marge op de Europese groei. Voor het eerst sinds jaren zien we dat de winstverwachtingen van de bedrijven terug positief worden bijgesteld.
  • Beleggers verwachten dat de verkiezingen in Duitsland de politieke stabiliteit in Europa ten goede zal komen.
  • Beleggers houden er rekening mee houden dat de controversiële beslissingen van Amerikaans President Trump de markt kunnen beïnvloeden.

* Deze enquête werd uitgevoerd in opdracht van Beobank door IVOX in juli 2017 bij 1.000 Belgen ouder dan 18 jaar.

Hoe kunnen we u helpen?