Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Is het nu bevek of bevak? Het verschil uitgeklaard

Is het nu bevek of bevak? Het verschil uitgeklaard

Soms maakt één lettertje een wereld van verschil. Weet je niet of je het best in een bevek of een bevak investeert? Lees hier meer.

Bevek: beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal

Bevek is kort voor ‘beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal’. Een bevek is een collectieve investeringsvennootschap die in België of Luxemburg gelegen is, maar die mogelijk ook in het buitenland belegt. Er wordt geïnvesteerd in aandelen, obligaties, liquiditeiten of andere afgeleide producten. 

Instappen en uitstappen

Wat betekent ‘veranderlijk kapitaal’ dan precies? Het kapitaal van een bevek neemt toe of af naargelang er investeerders bijkomen of weggaan. Als een investeerder besluit om uit te stappen, wendt de bevek haar kapitaal aan om de aandelen van de investeerder terug te kopen. Je kunt instappen en uitstappen wanneer je wilt, maar je kan dan wel kosten (naast de gewone beheerskosten) betalen. 

De ene bevek is de andere niet

Er zijn twee soorten beveks:

  • Kapitalisatie-bevek: dividenden worden niet uitgekeerd, maar opnieuw belegd. Aangeraden dus als je een lange beleggingshorizon hebt. Bij uitstap betaal je beurstaks.
  • Distributie-bevek: dividenden worden jaarlijks uitgekeerd. Op die dividenden betaal je dan 30 procent roerende voorheffing, maar je moet geen beurstaks betalen. Aangeraden als je liever inkomsten wenst te genereren.

Bevak: beleggingsvennootschap met vast kapitaal

Een bevek mag haar kapitaal wijzigen zonder haar statuten te moeten aanpassen, maar een bevak mag dat niet. Bevak is namelijk kort voor ‘beleggingsvennootschap met vast kapitaal’. Het gaat eveneens om een collectieve investeringsvennootschap, maar in tegenstelling tot beveks zijn bevaks beursgenoteerd en worden ze alleen op de beurs verhandeld. Hun koers hangt dus af van vraag en aanbod.

Een constant aantal aandelen

Het aantal aandelen van een bevak blijft constant, tenzij het kapitaal wordt opgetrokken – en dat mag enkel gebeuren via een formele kapitaalverhoging. Als je besluit om in- of uit een bevak te stappen, betaal je daar geen kosten voor. Beheerskosten zijn er echter wel altijd. Krijg je ten slotte dividend uitgekeerd? Dan betaal je een roerende voorheffing van 30 procent.
 

Hoe kunnen we u helpen?