Een woningrenovatie: wat kost dat?
Als u voor uw renovatieproject een bouwvergunning nodig heeft, moet u een beroep doen op een architect voor het ontwerp en de controle op de goede uitvoering.
Je hebt een duidelijk idee van waar en hoe je wil wonen en je kunt je al helemaal voorstellen hoe je huis er uit moet zien. Wat dat betreft, is zelf bouwen uiteraard ideaal. Bovendien zal zo’n nieuwbouwwoning bij verkoop ook een hoge verkoopwaarde hebben omdat je met nieuwe materialen werkt. Om diezelfde reden zal je jarenlang ook geen grote herstellingen moeten doorvoeren.
De strengere energienormen brengen bij aanschaf misschien wel wat extra kosten mee, maar ook een lager energieverbruik dan een oudere woning, en zo doe je er op langere termijn wel je voordeel mee. De kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan die zowel een impact hebben op de duur als op het prijskaartje van de werken is bij een nieuwbouw eerder klein. Zo weet je dus vrij goed op voorhand hoe lang de werken zullen duren en wat ze zullen kosten.
Een van de grootste nadelen van bouwen is het hoge totaalbudget. Als aan de bouwgrond geen al te strikte bouwvoorwaarden hangen, kun je de kosten enerzijds wel spreiden door bijvoorbeeld eerst je bouwgrond te kopen, vervolgens enkele jaren nog wat te sparen en dan pas beginnen te bouwen. Anderzijds moet je in die tussentijd natuurlijk ook ergens kunnen wonen en betaal je gedurende die periode ook je huur of andere lening af. Houd daar dus zeker rekening mee als je je lening gaat afsluiten.
Daarnaast is het anno 2019 ook niet eenvoudig om een geschikte bouwgrond te vinden: de Vlaamse betonstop heeft immers als doel om tegen 2025 de 6 ha open ruimte die vandaag nog dagelijks verdwijnt te halveren.
Een bestaande woning verbouwen kan een interessant alternatief zijn voor wie niet de tijd of het budget heeft voor een volledige nieuwbouw maar toch op een goede locatie wilt wonen. Je kunt met een kleiner budget starten om vervolgens de werken uit te voeren naargelang je beschikbare budget. Voor woningen die ouder zijn dan tien jaar, betaal je voor de werken een verlaagd btw-tarief van 6%. Het financiële voordeel dat je uit een verbouwing of renovatie haalt, is vooral van toepassing als je een woning koopt die niet té goed is afgewerkt. Stel dat de badkamer zeven jaar oud, maar toch niet je smaak is, dan betaal je bij de aankoop van je woning voor een badkamer die je nadien nog eens gaat vervangen door een nieuwe.
Bij een verbouwing of renovatie moet je doorgaans ook minder rekening houden met regels en bouwvoorschriften, waardoor je vrijer keuzes kan maken. Voor sommigen is dat een voordeel, voor anderen weer niet. Stel dat je een warmtepomp zou willen installeren, dan wordt vloerverwarming natuurlijk ook weer interessant…
Die keuzes die je nog gaandeweg kunt maken, zorgen er gedeeltelijk ook voor dat de totale kost van een verbouwing of renovatie (lees meer hier) op voorhand moeilijk in te schatten is. Ook de duur van de werken wordt daardoor vaak wat uitgerekt. En zelfs als je een expert onder de arm hebt genomen om het huis te controleren op eventuele gebreken, is het niet uitgesloten dat je toch nog voor onaangename verrassingen kunt komen te staan.
Als je meteen wilt kunnen intrekken, is de aankoop van een woning wellicht het interessantst. Bij een sleutel-op-de-deurformule weet je meteen waar je aan toe bent. Je kunt vrijwel meteen intrekken en misschien kun je zelfs nog enkele afwerkingselementen zelf kiezen. De overige voor- en nadelen zijn dezelfde als die wanneer je zelf een woning zou bouwen, met als enige verschil dat het geen woning op maat is.
Koop je een woning waar niet veel extra werk aan is, dan is het om dezelfde redenen eveneens interessant. Wel zal je sneller onderhouds- of herstellingswerken moeten laten uitvoeren dan bij een nieuwe woning. Verder is het belangrijk dat de woning zo goed mogelijk bij je verwachtingen past. Een nieuw laagje verf is snel aangebracht, maar een nieuwe trap is een ander verhaal.
Ga je de woning bezichtigen, neem dan zeker een aannemer of architect mee. Niet alleen om verborgen verbreken en dus extra kosten vast te stellen, maar ook om je een idee te geven over de vraagprijs. Anders dan bij een nieuwbouw woning of oudere, te renoveren woning is het bij vrij ‘jonge’ woningen moeilijker vast te stellen of je echt waar krijgt voor je geld.
Deze publicatie bevat algemene informatie en vormt geen persoonlijk advies. Deze informatie kan veranderen of onderworpen zijn aan specifieke regels of interpretaties, afhankelijk van de situatie. Beobank is niet verantwoordelijk voor de juistheid, de volledigheid en de bijgewerkte versie van de informatie uit de genoemde bronnen.