Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

De voetbalcompetitie win je met twaalf man

Peter Croonen

Om de voetbalcompetitie te winnen, moeten de juiste mensen op de juiste plaats staan, zowel op als naast het veld. Bij KRC Genk zijn dat onder meer voorzitter Peter Croonen en algemeen directeur Erik Gerits. Ze blikken terug op het voorbije seizoen en kijken vooruit naar het lopende seizoen.

Hoe voelt het om voorzitter en algemeen directeur te zijn van een kampioen?

Erik Gerits: “Ik ben heel erg trots en dankbaar. Trots omdat kampioen zijn het hoogst haalbare is in België. Tegelijkertijd ben ik iedereen die eraan meegewerkt heeft heel dankbaar. De spelers staan meestal in de schijnwerpers. Maar we hadden ook een fantastische trainersstaf en geweldige medewerkers. Een bijzondere pluim gaat toch naar onze supporters. We hebben het hele seizoen echt met twaalf man gespeeld. Voor mij was de titel er een van de samenwerking en daar ben ik geweldig trots op.”

Peter Croonen: “Als supporter is het niet mijn eerste keer, als voorzitter wel. En het voelt fantastisch. Je hoopt er natuurlijk op en we hebben er hard voor gewerkt. Het is niet de vrucht van één jaar, maar van meerdere jaren. Dit is het werk van veel mensen. Het is heel intens en mooi om het mee te maken. Vandaag is het alleen nog een trofee in de kast. Eentje die ons geen enkele garantie voor de toekomst geeft, geen extra punt in het nieuwe seizoen. Wat ons rest, is opnieuw keihard werken. De transferperiode is goed verlopen. We moesten enkele jongens laten gaan, sommige daarvan met tegenzin, maar er kwamen er ook heel wat bij.”

Wanneer zijn jullie echt beginnen te geloven in de titel?

Erik Gerits: “Bij het begin van de play-offs moesten we er wel in beginnen te geloven. Dat zijn altijd tien wedstrijden tegen topclubs. Iedereen kan van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen. We hadden een mooie voorsprong opgebouwd voor de wedstrijd in Brugge, maar die liep fout af. Dan volgde Anderlecht uit. Een heel stresserende match. Het had zomaar kunnen uitdraaien op een beslissende wedstrijd tegen Standard de zondag daarop. En tegen die ploeg kan het altijd spoken. Gelukkig is het zo ver niet gekomen en pakten we de titel op Anderlecht. Laat ons zeggen dat we er altijd in geloofd hebben, maar dat we onszelf nooit tot titelfavoriet hebben uitgeroepen. Titelkandidaat wel, maar favoriet niet. In die laatste rush zijn we dat wel geworden en ik ben blij dat we het gehaald hebben.”

De start van het nieuwe seizoen was iets minder. Hoe moeilijk is het dan om het hoofd koel te houden?

Erik Gerits: “We wisten natuurlijk dat het vorige seizoen uitzonderlijk was. Een decompressie na een kampioenenjaar is niet abnormaal. Bovendien wisten we dat een aantal jongens konden vertrekken. Met Trossard, Malinovskyi en Aidoo zijn dat uiteindelijk maar drie sterkhouders geworden. Komt daar nog bij dat enkele inkomende transfers op zich lieten wachten. Dan is er wat stress omdat de kern niet volledig was vanaf dag één in de competitie. Gelukkig begint alles een beetje in zijn plooi te vallen. De resultaten zullen dus wel volgen want ik ben ervan overtuigd dat we een sterke ploeg hebben.”

Peter Croonen: “Ik probeer altijd rustig te blijven in de waan van het voetbal. Je leeft tussen de vorige en de volgende match. De ratio leert mij dat je op lange termijn moet kijken, een voetbalseizoen is lang. Ik had mij eerlijk gezegd wel verwacht aan een moeilijke start. Er zijn spelers vertrokken, anderen moeten ingepast worden, je hebt een nieuwe trainer. Bovendien moet je ook heel even de zin voor realiteit terugvinden. Het is niet omdat je kampioen geworden bent dat alles van een leien dakje zal lopen. We zijn opnieuw aan het bouwen. Maar we gaan opnieuw een goed seizoen draaien, daar ben ik zeker van.”

Als je kampioen geworden bent, neemt de druk meteen toe. Ook van buitenaf. Is het moeilijk om hiermee om te gaan?

Peter Croonen: “Voor mij persoonlijk niet! Druk leg je jezelf op. We moeten realistisch zijn in onze communicatie en in onze verwachtingen. We hebben een nieuwe kern. Hoe snel het gaat lukken, is de vraag. De ambitie voor dit seizoen is diegene die Genk eigen is: zo vlot mogelijk play-off 1 halen, een Europees ticket pakken en, specifiek voor dit seizoen, een goede Champions League spelen.”

Erik Gerits: “Natuurlijk wil iedereen van ons horen dat we opnieuw titelfavoriet zijn en dat we onszelf willen opvolgen. Dat is altijd een mooie titel in de krant. Maar het is niet zo, dat moeten we zo veel mogelijk afhouden. Die grootspraak is on-Genks. Ik sluit mij volledig aan bij de ambitie zoals Peter ze uitgesproken heeft.”

Hoe kunnen we u helpen?