Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Diesel, benzine, hybride of elektrisch?

Wagen opladen?

Een decennium geleden leek het nogal futuristisch: je wagen opladen aan het stopcontact in de garage. Maar nu is die elektrische wagen een reële optie tijdens je zoektocht naar een nieuwe. We geven je de nodige informatie mee om de beste keuze te maken tussen een diesel-, benzine-, hybride  of elektrische wagen.

Optie 1: Diesel

Wagens met dieselmotoren liggen de afgelopen jaren zwaar onder vuur. Is het een goed idee om te investeren in een dieselwagen?  Als je hem splinternieuw koopt en meer dan 20.000 kilometer per jaar aflegt wel. Elk voordeel heeft zijn nadeel en in het geval van een dieselwagen is dat een hogere verkeersbelasting en een duurdere verzekering. Koop je een tweedehands dieselwagen en woon je op het platteland waar er geen lage emissiezones zijn, dan kan het net wel een goede koop zijn. Je kan zo’n tweedehands exemplaar immers tegen een lagere prijs aankopen dan een evenknie die op benzine rijdt.

Voordelen
- Lage aankoopprijs tweedehands
- Rendabel als je lange afstanden rijdt (> 20.000 km/jaar) - Minder slijtage
- Goedkopere brandstof

Nadelen
- Hogere taksen en verzekering
- Waarde daalt sneller dan benzine
- Risico op verbod in grootsteden
- Milieuvervuilender dan equivalenten
- Onderhoud is duurder

Optie 2: Benzine

Een benzinewagen kopen is sterker aangeraden dan eentje met dieselmotor, maar dat betekent niet dat deze aankoop alleen maar voordelen heeft. Wel is het zo dat je die voor- en nadelen min of meer zelf in de hand hebt. Zo kan je een benzinewagen milieuvriendelijker maken door voor een minder krachtige motor te kiezen. Heel wat populaire automerken spelen hier al op in en bieden grote gezinswagens aan met een motor die een cilinderinhoud van 1199 cm³ heeft. Dit beïnvloedt je CO²-uitstoot en benzineverbruik. Ook heb je bij een benzinewagen de optie om hem op een later moment om te bouwen tot deels LPG-, aardgas- of waterstofmotor. Zo wordt je wagen flexibeler en pas je hem makkelijk aan de toekomst aan.

Voordelen
- Hogere verkoopprijs dan diesel
- Meer mogelijkheden om milieuvriendelijker te maken
- Minder taksen en goedkopere verzekering
- Goedkoper in onderhoud

Nadelen
- Nog steeds milieuvervuilend
- Duurdere brandstof

Optie 3: Hybride

Een hybride wagen heeft twee motoren onder de motorkap zitten: eentje die op benzine rijdt en een elektrische. Hij heeft dus nog steeds een traditionele benzinemotor, maar wekt elektriciteit op door te remmen. Korte afstanden rijd je volledig op de elektrische motor en op de snelweg schakelt je wagen automatisch over op benzine.  In tegenstelling tot een volledig elektrische wagen moet je de batterij dus nooit opladen, want dat doet je wagen zelf.

Voordelen
- Je rijdt veel zuiniger en milieuvriendelijker
- Je moet je batterij nergens opladen
- Je maximale rijafstand wordt aanzienlijk groter
- In heel wat gevallen levenslange garantie op batterij

Nadelen
- Hoge aankoopprijs
- Enkel automatische versnellingsbak

Optie 4: Volledig elektrisch

We kunnen er niet omheen: de meest milieuvriendelijke keuze is momenteel een wagen die volledig op elektriciteit rijdt. Als we naar fiscale voordelen kijken, gaat Vlaanderen er volledig voor. Hoorde je al van de zero-emissiepremie? Dit is een initiatief van de Vlaamse overheid om investeerders in zero-emissiewagens te belonen voor hun keuze. Dat zijn wagens die volledig op elektriciteit of waterstof rijden. In 2017 bedroeg die premie maximaal 4.000 euro, sinds 1 januari 2018 ging ze stilaan naar beneden en telt ze nog 3.000 euro, het jaar daarna naar 2.000 euro om uiteindelijk in 2020 te verdwijnen. In Brussel en Wallonië bestaat deze premie niet.

Waar je ook woont, geniet je wel van een verlaagde verkeerstaks of zelfs van het laagst mogelijke tarief. Koop je een elektrische wagen op naam van je bedrijf, dan is die goed voor 120 procent fiscaal voordeel.  En als je werkgever je een elektrische bedrijfswagen uitleent, dan geniet je van een voordeel van alle aard.

Voordelen
- Geen geluid
- Elektriciteit goedkoper dan benzine of diesel
- In Vlaanderen geen taksen, in Brussel en Wallonië het minimumtarief
- Premie bij aankoop in Vlaanderen
- Uiterst milieuvriendelijk

Nadelen
- Korte maximale rijafstand
- Beperkte keuze uit modellen
- Duur in aankoop

Benieuwd naar de kostprijs van de verzekering voor je nieuwe wagen of op zoek naar een autolening? Neem hier contact met ons op en we gaan met plezier samen aan tafel zitten.

 

Hoe kunnen we u helpen?