Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Ecocheques: waar kan ik mijn groen geld kwijt?

Ecocheques : de meest verrassende aankopen

Dat je er energiezuinige verlichting mee kan kopen of je tuin ermee kan pimpen, wist je waarschijnlijk al. Maar wat zijn de meest verrassende dingen die je met je ecocheques kan doen? Wij zochten voor ieder wat wils.

  • Voor de keukenprins(es)

Wie graag kookt en met verse producten werkt, mag geen moeite hebben met het kwijtraken van zijn ecocheques. Zo kan je voeding met een Europees biolabel aan de kassa van je supermarkt integraal afrekenen met deze cheques. Daarnaast kan je ook potten en pannen, ovens en ijskasten met je ecocheques aankopen. Zo is jouw keuken helemaal hip, zalig groen en heeft het je niet veel gekost.

  • Voor wie gek van gadgets is

Ook met je groen geld kan je mee met de tijd gaan: een prachtige Amerikaanse koelkast, de nieuwste verlichting of zelfs hightech-televisies vallen binnen jouw mogelijkheden. Het enige addertje onder het gras is dat je moet uitkijken naar het energieverbruik van deze apparaten. Kijk op de website van de Europese Commissie goed na welk label jouw toestel moet dragen. Tip: in sommige elektronicaketens kan je je ecocheques op bijna het volledige assortiment kwijt. Doe dus grondig je research.

  • Voor wie graag onderweg is

Ja hoor, je kan je reis met ecocheques vergoeden: kies voor een trein- of busreis bij een reisagentschap. Lekker milieuvriendelijk en je kan onderweg nog wat ontspannen. Tweedenhands boeken, die je tegenwoordig bijna over vindt, kan je er ook mee aanschaffen. Heb je ter plekke nog wat cheques over? Bezoek dan een Belgisch hotel of toeristische attractie die het Europees ecolabel draagt. Wie meer van actie houdt, kan dan weer een elektrische fiets of scooter op de kosten van het milieu huren.

  • Voor de groene vingers

Dat deze categorie zich helemaal kan uitleven, is geen verrassing. De mogelijkheden om je tuin helemaal in te kleden zijn oneindig. Zaden, bomen, biologische meststof, bloemen, grastegels, watertanks en compostbakken: we kunnen nog even doorgaan. Maar ook je tuinmeubelen kunnen betaald worden met ecocheques: zoek naar houten meubelen het FSC- of PEFC-label.

  • Voor het pietje precies

Wie alles graag netjes en op orde heeft, kan kiezen uit een enorm assortiment van reinigingsproducten. Van vaatwasproduct tot allesreiniger, toiletpapier en zakdoeken. Orde in het huis is nu eenmaal orde in het hoofd.

  • Voor de interieurfanaat

Zet de puntjes van je interieur op de ‘i’ met je ecocheques. Houten of tweedehands meubelen, verf met het Europees ecolabel en zelfs parketvloer kunnen met het groene geld betaald worden. Werk je woning af met energiezuinige LED-spotjes en je komt voortaan thuis in een gezellig huis.

  • Voor de fashionista

Voor wie zich graag piekfijn uitdost, zijn er tal van uitgaveposten die je met ecocheques kan dekken. Zo zijn er verzorgings- en schoonheidsproducten met het Europees ecolabel en kan je zelfs schoenen met datzelfde icoontje vinden. Verzorg je kledij met een duurzaam wasmachine of droogkast en ga eens kijken in een tweedehandswinkel.

Meer info

  • Meer informatie over je ecocheques vind je op de website van de Europese Commissie.
  • Een lijst van winkels waar je met je ecocheques terechtkan, vind je hier.
  •  Dit is het Europees ecolabel dat je in de gaten moet houden. Ecolabel

Hoe kunnen we u helpen?