Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Een sombere en onzekere periode op de Europese markten?

Een sombere en onzekere periode op de Europese markten?

In januari groeiden de financiële markten met bijna 8%. Een onverwacht succes, want investeerders hoopten op een totale groei voor het hele jaar van 5 tot 8%. Vandaag is de teneur al minder positief. Wat is er precies aan de hand? Investeerders blijven zich zorgen maken over de schulden en de deflatie. En ook de aankomende verkiezingen in Spanje zorgen voor onzekerheid. Maar de belangrijkste reden voor twijfel bij investeerders is de geopolitieke situatie. Hoe zullen de markten reageren op de situatie in Griekenland en Oekraïne?

Een risico voor Europa?

Na de verkiezingen in Griekenland reageren de markten ongerust. Wat is het plan van de nieuwe premier Alexis Tsipras? Hoe zit het met de terugbetaling van de schuld? Na de kwantitatieve versoepeling leek de Europese economie de wind in de zeilen te hebben. Die positieve vooruitzichten lijken nu plaats te ruimen voor twijfel op de markten. Ondertussen lijkt Griekenland gezwicht te zijn onder de Europese druk. Maar het blijft afwachten hoe de markten zullen reageren.

Waar liggen de kansen bij een zwakke groei en een lage rente?

In deze context van een zwakke groei en een lage rente blijft het interessant om te investeren in Europese obligaties en in aandelen. Onze analisten wijzen er ook op dat de kwantitatieve versoepeling in Europa nu volledig gelanceerd is. Deze situatie heeft een aantal positieve effecten:

  • De zwakkere euro is positief voor de exportsector;
  • Bedrijven kunnen via de lage rente hun schulden afbetalen;
  • De lage olieprijs zorgt voor meer winst bij Europese bedrijven;
  • De lage olieprijs zorgt voor meer koopkracht;
  • De onvoorwaardelijke steun van de ECB zorgt voor een minimum aan default rates en dus voor minder faillissementen.

Europa herstelt beetje bij beetje van de crisis

Onze analisten onderstrepen dat de werkgelegenheid in Spanje sterk toeneemt en dat de perspectieven op economische groei positief zijn (een BBP rond de 2% in 2015). Dit ondanks de politieke risico's die volatiliteit kunnen veroorzaken (Podemos kan de partij PP onder druk zetten en zo de hervormingen vertragen).

De Italianen hebben de 'jobs act' aangenomen. Dit is een positief signaal voor de structurele hervormingen die het land nodig heeft. De kwantitatieve versoepeling zorgt ervoor dat Italië het deficit kan verminderen.

Ierland zag tijdens het vierde trimester van 2014 een opleving van de verkoopcijfers in de detailhandel en een sterke daling van de werkloosheid.

Over het algemeen klimt Europa dus beetje bij beetje uit de put. Enkel Griekenland blijft zorgen baren.

Onze analisten verkiezen large cap fondsen met een zwakke volatiliteit. Over welke fondsen gaat het dan precies? Fondsen die profiteren van de Europese groei via exportgerichte ondernemingen die cashflow kunnen genereren en die niet afhankelijk zijn van de macro-economische cyclus.

Blijft de Europese schuld in de schijnwerpers staan?

Bij een lage groei blijft het rendement op obligaties laag. De aankondiging van de kwantitatieve versoepeling had dan ook een positief effect op de hele obligatiemarkt. Onze analisten blijven kiezen voor:

  • Europese investeringen zonder het label ‘Investment Grade'
  • obligaties uit de perifere landen
  • achtergestelde bankobligaties.

De Franse en Duitse overheidsschuld blijft populair, ondanks het lage rendement (negatieve rente op korte termijn). Hun uitgegeven schuld blijft belangrijk voor de wisselreserves van landen buiten de eurozone. Maar ook voor bepaalde instellingen die normen moeten respecteren over gezonde fondsen (Solvency II).

Binnen deze context blijven onze analisten kiezen voor obligatiefondsen met een flexibele benadering. Zo kan de beheerder van deze fondsen inspelen op:

  • de daling van het rendement op obligaties
  • de wisselkoersen
  • kansen op de markten.

Oekraïne: het ergste is voorbij

Op 12 februari ondertekenden Frankrijk, Duitsland, Oekraïne en Rusland het akkoord van Minsk. Dit akkoord voorziet in een staakt-het-vuren op de hele frontlinie en in het terugtrekken van zware wapens. Onze analisten blijven voorzichtig over Oost-Europa. Ze adviseren investeerders om de portefeuille in evenwicht te houden wat betreft Europa. Zo kan er beter ingespeeld worden op de risico's. De voorkeur gaat naar:

  • obligaties die gesteund worden door de kwantitatieve versoepeling
  • aandelenfondsen met een lage volatiliteit.

Meer informatie?
Wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met uw beleggingsadviseur.

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico's met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito's en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

Hoe kunnen we u helpen?