Hoe moet u beleggen in 2022?
Door Marc Danneels, Chief Investment Officer - 07/01/2022

Het economische herstel waar iedereen zo op hoopte, is er in 2021 ook gekomen. Voor het komende jaar zijn de kaarten echter helemaal opnieuw geschud: inflatie- en rentezorgen, een vertraagde Chinese groei, een dure Amerikaanse aandelenmarkt en de onafwendbare transitie naar een groene economie... 2022 wordt het jaar waarin beleggers best komaf maken met oude gewoontes en hun portefeuille klaarmaken voor een nieuwe realiteit.
Jarenlang hebben economen het inflatiespook doodverklaard, maar er bleek verrassend veel leven in te zitten, in het post-coronatijdperk. Die inflatie wordt gestuwd door onder meer de schaarste in onderdelen en het gebrek aan transportcapaciteit, maar vooral ook door de gestegen energieprijzen en de looninflatie.
Cruciaal wordt de reactie van de centrale banken: gaan ze hun stimuleringsprogramma’s afbouwen? En wat gaan ze doen met de rente? We verwachten dat zeker de Fed (Amerikaanse centrale bank) haar obligatie-opkopen zal beëindigen midden 2022 en diezelfde Fed heeft midden december aangekondigd dat er vanaf dat moment ook trapsgewijze rentestijgingen zullen volgen. De ECB (Europese Centrale Bank) blijft allicht iets meer ondersteunend, met weliswaar een lager ritme in obligatie-opkopen maar naar alle verwachting géén renteverhoging in 2022.
Voor obligatiebeleggers komt het er dus op aan om actieve fondsbeheerders te kiezen die deze veranderingen in monetaire politiek kunnen omzetten in opportuniteiten. Wat aandelen betreft, kiezen we voor sectoren die hun kosten makkelijk naar consumenten kunnen doorrekenen, zoals luxegoederen. Toch zal ook tussen bedrijven onderling een groot verschil blijven in pricing power, fondsen die sterk bottom-up selecteren krijgen dus de voorkeur. Overheidsobligaties vormen een uitdaging in tijden van stijgende rentes, maar kunnen in een gediversifieerde portefeuille toch nog altijd hun rol spelen.
De VS versus Europa
Vooral door de tech-hausse hebben Amerikaanse aandelenmarkten de voorbije jaren een voetje voor gekregen op hun Europese tegenhangers en de coronapandemie heeft die trend zelfs nog versterkt. Toch lijkt Europa aan een comeback bezig. De relatief meer ondersteunende rol van de ECB is al aangehaald, maar we verwachten ook een economische groei in de Eurozone die voor het eerst sinds jaren boven die in de VS zal liggen. De Europese aandelenmarkten zijn daarenboven minder duur dan de Amerikaanse1 en Europese bedrijven beginnen meer en meer hun winstverwachtingen naar boven bij te stellen. Ook het meer uitgesproken ESG-profiel van veel Europese ondernemingen spreekt in hun voordeel. De stevige koerswinsten van 2021 zullen dit jaar allicht wat beperkter zijn, in lijn met minder spectaculaire winstgroei-vooruitzichten voor 2022, wat selectiviteit en het voordeel van minder duur geprijsde markten nog belangrijker maakt.
Voor het komende jaar wordt ook de opdeling tussen ‘groei’ en ‘waarde’ minder doorslaggevend en komt het er vooral op aan ‘kwaliteit’ te kiezen: een sterke balans, rendabiliteit op lange termijn, sterke competitieve voordelen en inzetten op duurzaamheid. Bij cyclische waarde-sectoren zoals banken en de energiesector maar ook in de klassieke groeisector technologie zien we nog opportuniteiten. In die laatste sector (die globaal genomen al duur gewaardeerd is) kiezen we wel eerder voor cybersecurity, cloud, AI en data-analyse dan voor de klassieke “Big Tech”.
China
China stond vorig jaar niet in de gratie bij beleggers. De vertragende economie, afbrokkelende macrodata, de toegenomen overheidsregulering en de crisis in de vastgoedmarkt waren daar de oorzaak van. De toegenomen grip van de Chinese regering op de economie zal allicht niet snel gelost worden omdat de overheid werk wil maken van meer sociale gelijkheid en een eerlijkere verdeling van welvaart. Zo wordt bijvoorbeeld de machtsconcentratie in de tech-sector door Peking nauwgezet opgevolgd en is ook al gebleken dat de regering niet bereid is om vastgoedontwikkelaars, die enorme schulden hebben opgebouwd en drijven op speculatie, zomaar uit de brand te helpen.
Toch is het erg onwaarschijnlijk dat de winstgevendheid van de bedrijven op lange termijn ondergraven zal worden. China zal zijn ambities op bijvoorbeeld de technologiemarkt niet op het spel zetten door té strenge ingrepen. Bovendien kan het plan om meer sociale gelijkheid te creëren nog meer mensen naar de middenklasse duwen en zo een drijfveer worden voor toekomstige economische groei. En tot slot: de PBOC (Chinese centrale bank) zal van alle grote centrale banken allicht het meeste ruimte laten voor monetaire en fiscale stimuli.
Zeker in vergelijking met Amerikaanse aandelen is Chinees papier nu aantrekkelijk gewaardeerd. We zien dan ook opportuniteiten in het land van de draak. Ook bijvoorbeeld de vastgoedmarkt, die stevig afgestraft is, maakt zich opnieuw attractief naarmate deze weer stabiliseert. En omdat we verwachten dat die monetaire stimuli worden verdergezet blijven we eveneens positief over Chinese overheidsobligaties.
Opkomende markten
Andere opkomende markten (buiten China) zullen ook in 2022 een mooie economische groei kunnen voorleggen, al zal die niet zo hoog zijn als dit jaar. Voor zeer open, exportgerichte economieën, zoals enkele Aziatische landen en Mexico, zal het wereldwijd terug opbouwen van voorraden na corona tijdelijk ruggensteun geven. Tijdelijk, want allicht zal deze trend niet heel 2022 aanhouden. Het afkoelen van de Chinese vastgoedmarkt kan dan weer zijn weerslag hebben op grondstoffenproducenten in Latijns-Amerika. Een verdere monetaire verstrenging dreigt met name Brazilië te confronteren met een dalende binnenlandse vraag. Olie- en gasproducerende landen (zoals Rusland) zullen dan weer profiteren van de hoge energieprijzen.
In dit soort landen blijft ook het politiek risico een belangrijke factor. De Braziliaanse presidentsverkiezingen, de spanningen tussen Rusland en de EU en de manier waarop Turkije zijn inflatie aanpakt, moeten dus zeker mee in overweging genomen worden door beleggers.
Concreet pleiten we in opkomende markten voor een zeer actief en selectief beheer en niet voor het louter volgen van een benchmark. In het High Yield-segment kijken we, na de afstraffing door de Chinese vastgoedcrisis, in de richting van Aziatische obligaties.
Klimaatuitdagingen
De opmars van ESG (Environmental, Social & Governance) als beleggingscriterium zal zich in 2022 onverminderd voortzetten. Overheden stimuleren dit sterk door de versnelde en verstrengde reglementering en het feit dat “duurzaamheid” centraal staat in hun steunprogramma’s en fiscaal-budgettaire politiek. De EU wil tot 2027 een kwart van zijn langetermijnbudget reserveren voor klimaatinitiatieven. De VS hebben het Akkoord van Parijs opnieuw geratificeerd en in de “Build Back Better”-act van de regering-Biden is 500 miljard USD2 voorzien om klimaatverandering tegen te gaan.
De financiële instellingen volgen: de “Glasgow Financial Alliance for Net Zero”, een coalitie van banken, fondsbeheerders en verzekeraars, gaat tegen 2030 130.000 miljard euro (!) mobiliseren naar bedrijven en activiteiten die de transformatie van de wereldwijde economie naar net-zero CO2-emissie ondersteunen.
De marsrichting is duidelijk, beleggers kunnen bedrijven die de omslag niet kunnen of willen maken, dus maar beter vermijden. Een thematische aanpak kan een goede strategie zijn om in een specifiek ESG-thema (bijvoorbeeld energietransitie) te beleggen, maar probeer niet te overdrijven of al te zeer op hypes in te gaan. Of ga voor fondsen waarbij de fondsbeheerder in alle stappen van zijn selectie- en beleggingsproces een consistente ESG-aanpak heeft geïntegreerd. Tot slot zijn de “Green Bonds” het vermelden waard, obligaties die heel specifieke “groene” projecten financieren. Deze markt groeit als kool en dat zal nog wel even zo blijven.
Een volledige analyse over onze visie op de financiële markten voor 2022 vindt u hier.
Bronnen:
1. HSBC (22/12/2021): Fwd P/E S&P500 22.2 vs MSCI Europe 14.8
2. CNBC 19/11/2021