Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Fiscale voordelen als je op CNG rijdt

GNC

Auto’s die op gecomprimeerd aardgas rijden (compressed natural gas of CNG) zijn zowel financieel interessant als goed voor het milieu. Als overschakelen op een elektrische auto nog een te radicale stap is, biedt CNG een goed compromis.

Hoewel de laatste tijd alle ogen op de elektrische auto's zijn gericht, verdient ook een andere oplossing onze aandacht: CNG. Die brandstof kennen we trouwens allemaal, als het gecomprimeerde aardgas dat onze woningen verwarmt. Met LPG (een mengsel van propaan en butaan) heeft het dus niets te maken. Steeds meer milieu- en budgetbewuste automobilisten beginnen de voordelen van CNG te ontdekken. Er zouden al ongeveer 4.500 CNG-auto’s in België rondrijden. In 2016 waren ze populairder dan de elektrische auto!

Korte terugverdientijd

Het klopt dat een CNG-voertuig bij aankoop iets duurder is. Hou rekening met een prijsverschil van ongeveer € 2.000. Maar die meerprijs is verwaarloosbaar als je naar de voordelen van CNG en de snelle terugverdientijd kijkt. Aan de pomp is CNG immers veel voordeliger dan de andere brandstoffen: tot 30% goedkoper! Je betaalt ook minder voor het onderhoud van je auto, want een motor die op aardgas draait, slijt minder. En ten slotte geniet je fiscale voordelen als je op aardgas rijdt.

Zo betalen particulieren met een CNG-voertuig in Vlaanderen tot in 2020 geen belasting op de inverkeerstelling en geen verkeersbelasting. Vanaf 1 juli 2017 geldt hetzelfde voor bedrijfswagens. Ook bedrijfswagens op CNG die vóór die datum in het verkeer werden gebracht zullen van de vrijstelling profiteren. In Wallonië en Brussel werken de overheden aan een plan om mobiliteit met CNG-voertuigen te ondersteunen. Maar voor het ogenblik gelden in beide gewesten nog dezelfde belasting op de inverkeerstelling en verkeersbelasting als voor benzine- en dieselvoertuigen (LPG-rijders betalen een extra belasting).

De Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (KVBG) verleent sinds enkele jaren tijdens de periode van het Autosalon ook een premie die tot € 1.000 kan oplopen bij de aankoop van een voertuig op aardgas. In 2016 bedroeg het aantal premies dat in Vlaanderen, Wallonië en Brussel werd uitgereikt meer dan 600.

Nog meer voordelen van CNG

CNG is ook een milieuvriendelijke brandstof. Wie op CNG rijdt, stoot 27% minder CO2 uit dan een benzineauto en 12% minder dan een dieselvoertuig. Ook de uitstoot van NOx en koolwaterstoffen ligt veel lager, zelfs 50 tot 70%.

In vergelijking met elektrische voertuigen hebben auto’s op CNG een groter rijbereik: 500 km. En door hun dubbele tank (gas/andere brandstof) loopt het rijbereik vaak zelfs op tot meer dan 800 km. Er komen ook steeds meer CNG-pompen: in heel België zijn er nu ongeveer 70, maar dat aantal zou tegen 2020 tot 300 stijgen.

Hoe kunnen we u helpen?