Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Fusies: welke impact hebben ze op mijn portefeuille?

Fusies: welke impact hebben ze op mijn portefeuille?

Fusies en overnames boomen. Vooral in China en de Verenigde Staten. Maar ook in België kondigden Delhaize en Ahold onlangs een toenadering tussen de twee ondernemingen aan. “Sinds 2008 hebben bedrijven belangrijke bezuinigingsmaatregelen genomen”, zegt Yves Kazadi. “Bovendien zijn de rentevoeten historisch laag, dus hebben ze hun schulden massaal kunnen aflossen. Veel bedrijven beschikken daardoor over heel wat liquide middelen.”

Volgens de analist van Beobank is het logisch dat die ondernemingen die overvloedige liquiditeiten niet behouden. “De rente op deposito's is inderdaad enorm laag, zelfs negatief. Bovendien willen tal van Amerikaanse bedrijven hun fondsen uit het buitenland niet terughalen, omdat ze daar belastingen op moeten betalen. Het geld gebruiken ze dus om hun marktaandeel te verhogen door andere bedrijven op te kopen.” Dit mechanisme wordt nog versterkt doordat Amerikaanse bedrijven hun groei in het buitenland willen realiseren. “In de VS kunnen ze in de huidige marktomstandigheden immers moeilijk vooruitgang boeken. Maar ook in Europa zoeken grote groepen naar groeimogelijkheden op andere continenten.”

 

Betrokken sectoren

Meerdere sectoren zijn interessant. Eerst en vooral denken we aan telecommunicatie en nieuwe technologieën. “Op het vlak van consumptie is het niet verrassend dat Delhaize en Ahold hebben aangekondigd dat ze de krachten willen bundelen”, zegt Yves Kazadi. “De behoeften veranderen, de wereldbevolking neemt toe, net als de vraag naar proteïnen en biologische en verse producten.” Mastodonten als Kellogg's willen hun portefeuille vernieuwen om hun penetratiegraad te versterken. Daarom wijken ze af van een strategie die draait rond één hoofdproduct en kopen ze lokale bedrijven die streekproducten produceren.

De industrie is ook een belangrijk segment. De grote industriële groepen gebruiken hun overtollige liquide middelen om hun corebusiness te ontwikkelen. Of om hun activiteiten uit te breiden. Zo zijn er bijvoorbeeld fabrikanten van onderdelen die zich in energie zelf gaan interesseren.

 

Indirect risico

Hoe kunnen beleggers hun voordeel halen uit deze tendens? “Wij staan niet meteen te popelen om op eventuele grote deals te wedden. We focussen ons op sectoren waarvan we de waarde kennen, zoals nieuwe communicatietechnologieën. In de industrie kijken we liever naar Europese bedrijven die korte contracten aangaan, zoals bouwprojecten die twee jaar duren. We interesseren ons ook voor bedrijven die exporteren om te profiteren van de kwantitatieve versoepeling en de gunstige eurokoers.”

Yves Kazadi voegt toe dat Aziatische small- en midcapfondsen ook interessant zijn als beleggers willen profiteren van de technologische evolutie op dit continent en van de toenemende lokale consumptie.

“Maar we viseren geen thematische fondsen die gericht zijn op fusies en overnames”, besluit Kazadi. “We nemen liever indirecte risico's. Dat de aandelen door dergelijke acties stijgen, is duidelijk. Maar soms is er sprake van waardevermindering.”

 

Vragen over uw beleggingen? Neem dan contact op met uw Beobank beleggingsadviseur

 

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

Hoe kunnen we u helpen?