Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Herdenk de veerkracht binnen uw portefeuille

Door BlackRock, fondsbeheermaatschappij

Amerikaanse staatsobligaties gelinkt aan inflatie

Naar de mening van fondsbeheerder, BlackRock, behouden Amerikaanse staatsobligaties hun ballasteigenschappen of tegengewicht tegenover aandelen, in periodes van marktcorrecties. Het is echter tijd om de rol van staatsobligaties buiten de VS te heroverwegen.

Het ondersteunend monetair beleid heeft waarschijnlijk zijn limieten bereikt wat betreft het aanwakkeren van de groei en de rentevoeten in sommige ontwikkelde markten naderen de laagste niveaus die centrale banken aanvaardbaar vinden. De verzameling van staatsobligaties met negatieve rentevoeten is volgens gegevens van Bloomberg in 2019 toegenomen tot zo'n 17 000 miljard dollar.

Naarmate de obligatierentes dichter bij de ondergrenzen komen te liggen, wordt het risico-rendementprofiel voor obligaties steeds ongunstiger. Met andere woorden, de obligatiekoersen hebben meer ruimte om te dalen dan om te stijgen. De buffer die staatsobligaties dus bieden tegen aandelendalingen wordt kleiner naarmate de rentes dalen. Deze problemen zijn het meest acuut in Europa en Japan, waar negatieve rentes in overvloed aanwezig zijn. Dit heeft onze voorkeur voor Amerikaanse staatsobligaties als portefeuilleballast in onze strategische portefeuilles versterkt boven hun Europese of Japanse tegenhangers.

Amerikaanse staatsobligaties hebben hun diversificatiefunctie vervuld in recente risicovolle perioden zoals de zomer van 2019 en eind 2018. Wij zien tevens redenen om sommige nominale posities in staatsobligaties te vervangen door Amerikaanse staatsobligaties gelinkt aan inflatie (TIPS) als een bron van veerkracht tegen toekomstige inflatieverrassingen. TIPS bieden bescherming tegen het momenteel onderschatte inflatierisico, dat vooral in de Verenigde Staten bestaat. De stijging van de bezettingsgraad van de productiecapaciteit en de verkrapping van de arbeidsmarkt zijn de oorzaken. Na verloop van tijd kunnen voorraadschokken de prijsdruk nog verder verhogen.

Hoe kunnen we u helpen?