Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoe komen wisselkoersen tot stand?

Valuta hebben allemaal hun eigen waarde, alleen is die niet zo gemakkelijk te bepalen als de prijs van goederen. Ons enige houvast is de wisselkoers, die aangeeft hoeveel een bepaalde munt waard is ten opzichte van een andere.

De valutamarkt

Net zoals aandelen aan een beurs genoteerd staan, worden wisselkoersen van deviezen op de valutamarkt of wisselmarkt bepaald. Het is zelfs de grootste markt van de planeet. De transacties lopen er gemakkelijk op tot meer dan 3 000 miljard dollar per dag.

Hoeveel een munt waard is, hangt af van vraag en aanbod. De algemene regel is eenvoudig: is er meer vraag dan aanbod, dan stijgt de koers. Als er bijvoorbeeld meer vraag is naar dollars dan naar euro’s, dan stijgt de dollarkoers ten opzichte van de euro. Omgekeerd stijgt de eurokoers ten opzichte van de dollar als er meer vraag is naar euro’s dan naar dollars.

Variabele wisselkoersen

Wisselkoersen verschillen van tijdstip tot tijdstip, maar ook van plaats tot plaats. Elk land en elke muntzone beslissen vrij of ze variabele dan wel vaste wisselkoersen gebruiken.

Zo schommelen de wisselkoersen van bepaalde munten dagelijks. Voor de euro en de dollar is dat het geval. Andere munten zijn stabieler, omdat ze door de overheid worden gecontroleerd, zoals de wisselkoers van de Chinese yuan. Bij sommige meer kwetsbare munten schommelt de wisselkoers soms hevig door speculatieve aanvallen. Onder andere de Russische roebel is daarvan het slachtoffer geweest.

Referentiewisselkoersen

De centrale banken in Europa en andere regio’s plegen dagelijks overleg om de referentiewisselkoersen te bepalen. Dergelijke referentiewisselkoersen - ook wel “interbancaire wisselkoersen” genoemd - worden bepaald om 14.15 u en bijgewerkt om 15 uur (CET).

In de praktijk: bij elke munt hoort een afkorting van drie letters. De eerste twee letters staan voor het land, de derde voor de munt. Zo is USD samengesteld uit US voor United States en D voor dollar; in GBP staat GB voor Groot-Brittannië en P voor pond (sterling). De afkorting EUR voor de euro is een uitzondering.

Aankoop- en verkoopkoers

Een bank of wisselkantoor verkoopt buitenlandse valuta voor de lokale munt tegen de “verkoopkoers” en koopt buitenlandse valuta met de lokale munt tegen de “aankoopkoers”. Stel dat u van uw vakantie terugkeert met een pakje Amerikaanse dollars. De bank geeft u dan euro’s in ruil voor uw dollars tegen de “aankoopkoers”.

Deze wisselkoersen worden duidelijk vermeld in het kantoor. Ziet u bijvoorbeeld EUR/USD=1,1366/1,1368, dan krijgt u in ruil voor uw euro (EUR) 1,1366 dollar (USD) en moet u zelf 1,1368 Amerikaanse dollar betalen voor één euro.

Soms komt er nog een commissieloon bij. In de Beobank-kantoren bedraagt dit 0,50% van het omgewisselde bedrag.

Hoe kunnen we u helpen?