Wat is de beste manier om tol ("péage") te betalen?
Met de auto naar Frankrijk? Dan ontkomt u onderweg niet aan de tolhuisjes, en het betalen van tol of “péage”. Wist u dat u daar op verschillende manieren kunt betalen...
Vliegreizen vragen enige voorbereiding. Bijvoorbeeld: rijdt u met uw eigen auto naar de luchthaven? Of laat u zich voeren? Door wie dan? En is het echt wel nodig om daar al twee uur voor het opstijgen aanwezig te zijn?
Het is een vaak gehoorde uitspraak: wie met het vliegtuig reist, moet twee uur voor vertrek op de luchthaven zijn. Klopt dat? Deels wel: incheckbalies sluiten soms al drie kwartier of een uur voor de voorziene vertrektijd. Anderzijds: een verplichting is het niet. Een passagier moet er zelf voor zorgen dat hij op tijd is voor de check-in en het boarden, en hoe laat hij dat doet, is zijn keuze. Dat maken maatschappijen heel duidelijk: ze zijn onder geen beding verantwoordelijk als iemand z’n vlucht mist.
Dus: hoe laat moet u aankomen op de luchthaven? Het beste kunt u zich daarvoor baseren op de openings- en sluitingstijden van de check-in. Die vindt u op de website van de luchtvaartmaatschappij of in de documenten bij uw ticket. Neem het niet te nipt, kom liever genoeg op voorhand. Zo bent u voorbereid op onverwachte omstandigheden.
Eigen auto
De tweede vraag is: hoe geraakt u op de luchthaven? Een mogelijkheid is natuurlijk om zelf tot daar te rijden. Haast iedere luchthaven biedt een ruim aanbod voor kort- en langparkeren, en speciale diensten zoals extra beveiligde parkings. Hou er evenwel rekening mee dat deze optie niet goedkoop is. Prijzen beginnen doorgaans pas vanaf 20 euro per dag. Op Zaventem kunt u ook kiezen voor een parking iets verder af en met een shuttle bus naar de luchthaven reizen. Klik hier voor meer info.
Taxi
Hebt u geen auto of parkeert u hem liever niet zo lang op de luchthaven? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om een taxi te nemen. Dat is vooral handig wanneer u in de buurt van de luchthaven woont, want ook in dit geval lopen de prijzen snel op. Bijvoorbeeld: voor een rit vanuit het centrum van Brussel tot aan de luchthaven in Zaventem (ongeveer twaalf kilometer) betaalt u al zo’n 45 euro.
Luchthavenvervoer
Wie een ticket boekt via een reisagent, zal daarbij vaak het aanbod krijgen van (gratis) luchthavenvervoer. Dat is handig: u wordt thuis opgehaald, en naar de luchthaven gebracht. Op eigen houtje een ticket geboekt? Ook dan kunt u gebruikmaken van luchthavenvervoer. Hier vindt u een overzicht van alle transportbedrijven, en de tarieven voor vervoer van bij u thuis tot de verschillende Belgische luchthavens. De prijzen zitten doorgaans iets lager dan die van de taxibedrijven.
Trein
Het kan evenwel ook een stuk voordeliger: met de trein. Brussels Airport heeft een eigen station, en een Airport Express die vier keer per uur vertrekt vanuit Brussel Noord, Centraal of Zuid. De luchthaven van Charleroi bereikt u met een treinticket naar Charleroi Zuid, en vandaar met een rechtstreekse gratis bus naar de luchthaventerminal. De prijzen variëren, afhankelijk vanwaar u vertrekt. Bijvoorbeeld: een standaardbiljet naar de luchthaven in Zaventem kost vanuit Brussel ongeveer 8,5 euro, vanuit Antwerpen 11 euro, en vanuit Gent 15 euro (enkele reis). Treintickets voor beide bestemmingen kunt u online kopen.
Betalen
En ten slotte: hoe betaalt u uw vervoer naar de luchthaven? Dat kan natuurlijk cash, maar aan te raden is dat niet. U kunt beter nooit te grote hoeveelheden contant geld op zak bewaren. Handiger is om te betalen met een kredietkaart. Dat is snel, goedkoop en veilig. Hebt u nog geen kredietkaart? Vraag ze meteen online aan, en vertrek goed voorbereid op vakantie!
De informatie geldt op de publicatiedatum en is onderhevig aan wijzigingen.