Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Hoeveel mag je verdienen als jobstudent?

Hoeveel mag je verdienen als jobstudent?

De twee belangrijkste vragen die je je als jobstudent ongetwijfeld stelt, zijn: “Hoe lang mag ik werken?” en “Hoeveel mag ik verdienen?”. Eerst het goede nieuws! In principe mag je zoveel verdienen als je wilt. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat je inkomsten gevolgen hebben voor de belastingen. Enerzijds zal je zelf belastingen moeten betalen als je te veel verdient. En anderzijds zullen je ouders vanaf een bepaald bedrag zwaarder getaxeerd worden, omdat je dan niet meer ‘ten laste’ bent.

 

Belastingen

Wat betekent dit nu concreet? Als je op 1 januari 2016 deel uitmaakt van het ouderlijke gezin, dan blijf je fiscaal ten laste van je ouders. Maar dan mag je bruto-inkomen in 2015 niet meer zijn dan € 6.500. Ben je fiscaal ten laste van een alleenstaande ouder, dan mag je dit jaar bruto tot € 8.225 verdienen.  Verdien je meer, dan ben je niet meer ten laste en betalen je ouders meer belastingen.

Zelf betaal je geen belastingen als je bruto-inkomen in 2015 niet meer dan € 9.458,95 bedraagt. En op voorwaarde dat je een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten hebt ondertekend. In ruil voor die fiscale vrijstelling betaal je wel een solidariteitsbijdrage van 2,71%.

 

Kinderbijslag en sociale bijdragen

Voor de kinderbijslag houdt de fiscus geen rekening met het bedrag dat je als jobstudent verdient, maar wel met hoeveel uren je per kwartaal werkt en met de periode waarin je de handen uit de mouwen steekt. In de zomervakantie (juli, augustus en september) mag je zoveel – en natuurlijk ook zo weinig – werken als je wil. Tijdens het academiejaar, van oktober tot juni, mag je maximaal 240 uren per kwartaal werken. Doe je meer, dan krijg je geen kinderbijslag voor het kwartaal waarin je te veel hebt gewerkt.

En hoe zit het met je sociale bijdragen? Per jaar mag je als jobstudent 50 dagen werken tegen lagere sociale bijdragen. Dat moet je dan wel doen tijdens periodes waarop je geen lessen of activiteiten hoort te volgen. Zolang je onder die grens blijft, betaal je minder dan een gewone werknemer. Werk je toch meer dan 50 dagen, dan betaal je de normale sociale bijdragen.

 

Meer info over werken als jobstudent vind je op www.mysocialsecurity.be/student.

Hoe kunnen we u helpen?