Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Vertrekt u (opnieuw) op vakantie? Uw woning beveiligen doet u zo!

Vertrek met een gerust hart op vakantie!

Na twee bewogen jaren kunnen we eindelijk min of meer normaal op vakantie vertrekken zonder ons al te veel zorgen te maken over lockdowns, de avondklok en andere regels die onze verplaatsingen aan banden legden. Niet alleen onze landgenoten en de hele toeristische sector kijken echter reikhalzend uit naar deze nieuwe vrijheid: ook de inbrekers zitten op hete kolen. Na een daling met bijna 30% in 20201 is het aantal woninginbraken in de loop van het afgelopen jaar inderdaad weer gestegen2, na de versoepeling van de gezondheidsmaatregelen. Nu tellen ze wellicht af tot u vertrekt.

Belgen gaan graag op vakantie, waardoor hun huizen een makkelijke prooi voor inbrekers zijn. Eenvoudige maatregelen kunnen echter voorkomen dat dieven het op uw woning zouden gemunt hebben. Op sociale media openbaar verkondigen dat u afwezig bent, is bijvoorbeeld geen goed idee. Bewaar uw mooie vakantiefoto's tot u terugkomt. Kies ook voor slimme verlichting die op het juiste moment aan en uit gaat om de illusie te wekken dat er iemand thuis is.

Berg ladders en tuingereedschap op, zodat inbrekers ze niet kunnen gebruiken om uw huis binnen te komen. Zorg ervoor dat alle deuren en ramen goed gesloten zijn en laat uw sleutel nooit onder de mat van de voordeur liggen (u kan hem beter achterlaten bij iemand die u vertrouwt). Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht van voorbijgangers, maar vergeet ook niet het merk en type van de duurste voorwerpen te noteren. Vergeet tot slot niet om foto's te nemen. Dit zijn eenvoudige tips, maar ze kunnen u een hoop ellende besparen.

Politiebewaking

Als u dat wenst, kan de politie tijdens uw vakantie een oogje in het zeil houden. Helemaal gratis. Het enige wat u moet doen is minstens zeven dagen voor uw vertrek de politie van uw gemeente op de hoogte brengen van uw afwezigheid. Dit kan online via police-on-web of op elk politiebureau. De politie zal dan regelmatig controleren of alles in orde is, op verschillende tijdstippen van de dag en de nacht. Als zij denken dat er een probleem is, zullen zij contact opnemen met u of diegene die u als contactpersoon hebt aangewezen.

Goede buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zo wil het gezegde en er zit beslist een kern van waarheid in. Als u een tijdje weggaat, is het verstandig uw buren in te lichten. Vraag hen op uw huis te letten tijdens uw afwezigheid en om u te verwittigen als er iets verdachts gebeurt. Geef ze de sleutel van uw brievenbus, zodat ze die dagelijks kunnen leegmaken.  Een propvolle brievenbus met de kranten van een hele week is een erg duidelijke hint voor inbrekers dat er niemand thuis is.

Beobank Home Secure

Een andere manier om inbrekers af te schrikken is de installatie van een alarmsysteem dat op een centraal station is aangesloten. Beobank Home Secure is een systeem voor bewaking op afstand dat wordt beheerd door Euro Protection Surveillance NV. U betaalt een vast maandabonnement (vanaf €31/maand3) waarin installatie, apparatuur, onderhoud en zelfs batterijvervanging zijn inbegrepen. Bij een inbraak maakt het alarmsysteem foto's, wordt binnen 30 seconden een controleoproep gedaan en gaat een sirene af om potentiële dieven af te schrikken. U kan het alarmsysteem ook op afstand beheren via een app op uw smartphone.

Veilig parkeren

Heeft u al deze maatregelen genomen en vertrekt u met het vliegtuig? Denk dan goed na over de plaats waar u uw auto laat. Parkings in de buurt van luchthavens zijn niet altijd goed beveiligd, zoals wij al meermaals moesten vaststellen. Ze zijn ook erg duur. Ga voor uw vertrek na hoeveel dit soort parking kost, maar zoek ook uit of u vervoer naar de luchthaven hebt en hoeveel dat zou kosten. Afgezet en opgehaald worden op het vliegveld is altijd erg handig. Een mogelijk alternatief: parkeer uw wagen op een vertrouwde plek in de buurt van de luchthaven (bijvoorbeeld bij een vriend of in de parkeergarage van het werk) en neem van daaruit een taxi naar de luchthaven.

1 https://www.stat.policefederale.be/assets/pdf/notes/tendances_2019_2020_SPC.pdf

2 https://www.lalibre.be/belgique/societe/2021/10/15/consequences-des-mesures-dassouplissement-les-cambriolages-partent-a-la-hausse-LBZHXY76Q5F7JFG5PVOY3MXSOM/ 

3 Tarief inclusief BTW op 28/02/2022 voor de basisuitrusting van een huis, exclusief opties. (cf.Tarieven).

 

Hoe kunnen we u helpen?