Voor een betere surfervaring, gelieve een andere compatibele browser te gebruiken zoals Firefox of Google Chrome

Volatiliteit: Vriend of Vijand?

Zullen de markten de komende weken volatiel blijven?

De voorbije weken hebben de markten zich extreem volatiel getoond. Toch is die wispelturigheid geen nieuw fenomeen. De voorbije tien maanden was de stabiliteit vaak ver te zoeken. Dat gevoel van volatiliteit zal waarschijnlijk ook aanhouden omdat de verschillen qua monetaire politiek steeds groter worden.

Vandaag moeten beleggers hun portefeuille beheren in de veronderstelling dat de volatiliteit niet zal verdwijnen. Kortetermijnbeleggers staan voor lastige tijden, terwijl langetermijnbeleggers ermee rekening moeten houden dat volatiliteit ook mogelijkheden met zich meebrengt. Onze analisten blijven ervan overtuigd dat de overselling van activa die we de voorbije weken meegemaakt hebben de kans biedt om in bepaalde sectoren te beleggen aan een gunstige prijs.

 

Wat met de renteverhoging in de VS?

De eerste helft van het jaar werd reikhalzend uitgekeken naar één enkele maand: september. De markten anticipeerden dat een renteverhoging een impact zou hebben op de opkomende markten. Op die markten komt een groot deel van de beleggingen van de ontwikkelde landen.

Alles leek in orde voor een renteverhoging, tot duidelijk werd dat er geen inflatie zou volgen. Om die reden besloot de FOMC (Federal Open Market Committee) om alles uit te stellen tot later dit jaar.

Bij de economisten lopen de voorspellingen over de timing van een renteverhoging uiteen. 50% meent dat de verhoging momenteel pas tegen april 2016 doorgevoerd zal worden. Slechts 27% denkt dat ze er in december van dit jaar nog zal komen.

Het is echter niet de renteverhoging die op dit moment voor de meeste stress zou moeten zorgen, maar wel de processen die de rente moeten normaliseren:

  •                 Hoe vaak zal de FED de rente verhogen?

  •                 Hoeveel zal die verhoging bedragen?


Deze factoren zullen vooral de langetermijnbeleggers treffen. De voorkeur van onze analisten gaat uit naar fondsen die belegd zijn in Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van meer dan 5 jaar.

 

Q3: Tegenvallende bedrijfsresultaten?

Moeten we verbaasd zijn dat de resultaten tegenvallen als we weten dat de aandelen het hele trimester zwak presteerden? En dat er een sterke correlatie bestaat tussen de Amerikaanse bedrijfsresultaten en de olieprijs? Het antwoord is neen. De sectoren die het meest in de klappen deelden, zijn: grondstoffen, energie en industrie.

In Europa toonden de energie- en nutsvoorzieningensector zich slechte leerlingen. Toch draaide de Europese economische activiteit beter dan in de VS. Het is duidelijk dat Europa zich meer en meer profileert als ‘the place to be’.

 

De spanning op de markten daalt

Onze analisten constateren bij de verschillende marktindicatoren dat de macrodata en de financiële instrumenten blijk geven van dalende spanningen op de markten:

  •      De VIX (Volatility Index) is sinds eind augustus duidelijk gedaald en staat terug op zijn gemiddelde niveau.

  •      De CESI (Citigroup Economic Surprise Index) laat in de verschillende wereldzones een stijging optekenen.

  •      De FSI (Financial Stress Indicators) wijzen ook op een verbetering.


 

Conclusie

2015 is al een volatiel jaar geweest op de markten, zowel qua aandelen, obligaties als valuta. De verwachte renteverhoging is niet de oorzaak van die marktvolatiliteit maar wel een katalysator. De onderlinge afhankelijkheid van de centrale banken en de politieke spanningen hebben de dynamiek van die volatiliteit nog aangescherpt. Vandaag is het belangrijk om van de marktdalingen te profiteren en zich op langere termijn te herpositioneren op de markten. Zolang de centrale banken in Europa, Japan en Azië hun kwantitatieve versoepelingsbeleid aanhouden, zullen de aandelenmarkten opportuniteiten bieden.

 

Aarzel niet om contact op te nemen met uw beleggingsadviseur indien u vragen hebt

Wij herinneren er u aan dat beleggingsproducten blootgesteld zijn aan risico’s met inbegrip van een mogelijk verlies van het belegde kapitaal. Beleggingsproducten zijn geen bankdeposito’s en worden niet gewaarborgd door Beobank NV|SA.

Hoe kunnen we u helpen?