Verzekeringen
Beobank Home Secure

Verbonden alarmsysteem met 24/24 uur telebewaking. Vanaf 22€/maand

Hoe snel verteert de beurs het coronavirus?

2019 was goed geëindigd maar het optimisme was van korte duur.

Het coronavirus heeft een ongeziene impact op de economie en de financiële marken. Een terugtocht van het virus lost niet meteen alles op. Hoe speelt u daarop in als belegger?

Ontdek ons halfjaaroverzicht 2020

 

2019 was goed geëindigd. Er leek een doorbraak in de maak in het handelsconflict tussen China en de VS. Ook de macro-economische data kenden een voorzichtig positieve kentering.

Het optimisme was echter van korte duur. Het coronavirus duwde begin 2020 wereldwijd 3 miljard mensen in een lockdown1. Volledige sectoren vielen stil wegens verplichte inactiviteit of gebrek aan materialen. Ook de vraag naar goederen en diensten daalde sterk.

Voor het eerst sinds de Grote Depressie van 1929 belandden de economieën wereldwijd samen in een recessie. In Europa, de VS en Japan wordt een krimp van 6,1% verwacht2. Maar ook opkomende landen kampen met een terugval.

Weerslag

De coronacrisis heeft een weerslag op de bedrijfsresultaten. In plaats van een toename van de winst per aandeel met 10%, wordt in de VS en Europa een daling van 10% à 20% verwacht3.

Het leidde in maart tot een massale verkoop van aandelen. De beurzen vielen gemiddeld zo’n 20% terug. Vooral energie-aandelen kregen klappen. Zij slikten naast de coronapandemie ook een prijzenoorlog tussen de olielanden. Tegelijk daalden de rendementen op overheidsobligaties, omdat beleggers op zoek gingen naar veilige alternatieven.
 
In april keerde de hoop terug, gedreven door een afbouw van de lockdownmaatregelen en een nooit gezien pakket aan stimuleringsmaatregelen van de centrale banken. Ook overheden sprongen in de bres met fiscale en budgettaire steun.

Te optimistisch

In de laatste zeven crisisperiodes duurde het gemiddeld twee jaar om uit de recessie te raken4. Het huidige herstel van de beurzen anticipeert al op een einde van de recessie eind juni. In de VS beleefde de S&P500-index zijn sterkste beursstijging in 30 jaar. Dat vinden we te optimistisch.  

Het is onduidelijk of er een heropflakkering van het virus komt.

Daarnaast lopen de spanningen weer op tussen de VS en China, dat de schuld krijgt voor de pandemie. Het kan leiden tot een nieuwe handelsoorlog en tot een Amerikaans verbod op investeringen in Chinese bedrijven.

De Amerikaanse verkiezingen houden eveneens risico’s in. Wint Trump opnieuw of komen de democraten aan zet?

We houden ook de rente in het oog. Door oplopende staatsschulden hebben landen baat bij een lage of negatieve intrestvoet. Het wordt essentieel de schuldgraad per land op te volgen en in te schatten wie – overheid, bedrijven, gezinnen – het grootste risico loopt bij een wijziging van de rente.

De vrees bestaat dat overheden hun budget inzetten om niet-duurzame sectoren te redden. Dit kan leiden tot een verlies aan vertrouwen in de munt, waardoor de rente zelfs kan stijgen. Het ergste scenario is een stagflatie: een lage economische groei gecombineerd met een hoge inflatie.

Intussen zoeken de financiële markten weer voeling met de reële economie. De bedrijfsresultaten voor het tweede kwartaal zijn hiervoor belangrijk. Die van het eerste kwartaal telden maar twee weken lockdown.

Zo kregen de markten midden juni al een eerste voorsmaakje van de verwachte verdere volatiliteit. Met de aankondiging van de Federal Reserve dat de rente tot tenminste 2022 op 0 zal moeten gehouden worden gezien de economische situatie, en met de vrees van een tweede besmettingsgolf in China en versnelling van de besmettingen in de VS en Latijns-America, zijn beleggers toch overgegaan tot winstnemingen.

Beleggingsstrategie

Bij het uittekenen van onze beleggingsstrategie hebben we vooral aandacht voor het beheersen van de volatiliteit op de financiële markten, de evolutie van de rente, de impact van de maatregelen op de duurzame ondernemingen en de technologische revolutie.

Inzake aandelen kiezen we voor structurele winnaars: gezondheidszorg, IT, communicatie en discretionaire consumptie. We zijn neutraal voor de maakindustrie en de klassieke bancaire waarden. In Europa opteren we voor kwaliteitsaandelen, in de VS voor groeiwaarden.

Bij de overheidsobligaties kijken we naar het vertrouwen in de munt, het risico op renteverhogingen en de mogelijke terugkeer van inflatie. Bij bedrijfsobligaties en hoogrentende obligaties zijn we waakzaam voor de kredietwaardigheid van de emittent.

Een volledige analyse over onze visie op de financiële markten vindt u hier.

 

Bronnen:

1. Reuters
2. IMF: https://www.imf.org/external/datamapper/NGDP_RPCH@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD
3. La Française Asset Management
4. Bloomberg

 

Informatie of advies nodig over beleggen?

We maken graag tijd vrij voor een persoonlijk gesprek.

Maak een afspraak

Hoe kunnen we u helpen?